Egypts tidligere president Hosni Mubarak fikk i dag dommen. Foto: World Economic Forum

Mubarak drapsdømt

Egypts tidligere president Hosni Mubarak er dømt til livstid i fengsel, og kjent skyldig i drap på flere hundre demonstranter under folkeoppstanden i fjor.
Publisert 02.06.2012 kl. 11:29 Oppdatert 10.06.2012 kl. 16:47

Tips en venn på e-post:


Fakta om Hosni Mubarak

  • Født 4. mai 1928.
  • Utdannet ved det egyptiske militærakademiet og offiser i luftvåpenet. Sjef for Egypts luftvåpen og viseforsvarsminister fra 1972.
  • Visepresident fra 1975. Ble president da Anwar Sadat ble drept i 1981.
  • Gjennomførte økonomiske reformer, men motsatte seg reelle politiske reformer.
  • Avholdt i 2005 Egypts første presidentvalg med flere kandidater. Uavhengige observatører var imidlertid enige om at valget ikke var fritt, og det var aldri tvil om at Mubarak ville bli gjenvalgt.
  • Etter tre uker med omfattende demonstrasjoner gikk Mubarak av 11. februar og overlot makten til et militærråd.
  • Mubarak og hans to sønner Gamal og Alaa ble pågrepet 13. april, anklaget for korrupsjon og medvirkning til drap på flere hundre demonstranter.
  • Ekspresidenten har vært innlagt på sykehus i Sharm el-Sheikh, hvor han er blitt behandlet for hjerteproblemer.
  • Rettssaken mot Mubarak ble inneldet i Kairo 3. august. 2. juni ble han dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drap, maktmisbruk og korrupsjon.
  • Hosni Mubarak er den første arabiske lederen som er stilt for retten i en folkedomstol etter Den arabiske våren.

Straks etter at dommen var lest opp i Kairo lørdag, brøt det ut kamper inne i det kaotiske rettslokalet. Mubarak er dømt for medvirkning til drap, maktmisbruk og korrupsjon. 84-åringen er den første arabiske lederen som er dømt av sitt eget folk.

Tumultene brøt ut kort tid etter at det ble klart at Mubaraks to sønner, Alaa og Gamal, samt seks tidligere sikkerhetssjefer, er frikjent for alle anklager. Sønnene var tiltalt for korrupsjon, mens sikkerhetssjefene var sammen med Mubarak tiltalt for å ha beordret drap på flere hundre demonstranter under oppstanden som førte til Mubaraks fall 11. februar i fjor.

Utenfor rettslokalet feiret egyptere dommen mot mannen som ledet Egypt med hard hånd i 30 år.

Minister dømt

Også Mubaraks innenriksminister Habib al-Adly er dømt til livstid i fengsel. Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om dødsstraff for den 84 år gamle ekspresidenten. Få egyptere venter at ekspresidenten vil bli hengt, selv om mange mener han fortjener det. Demonstranter har ofte hengt opp Mubarak-dukker fra lyktestolper siden opprøret felte ham 11. februar 2011.

– Jeg vil at Mubarak skal få dødsstraff. Dersom han får noen mildere straff vil vi ikke sitte stille og se på, og revolusjonen vil reise seg igjen, sier Hanafi el-Sayed, som mistet sin 27 år gamle sønn i løpet av de første dagene av oppstanden i fjor.

Demonstranter utenfor domstolen lørdag bar på bilder av mennesker som ble drept under oppstanden.

– Kjære Gud, ta Mubarak og dem som følger ham! ropte de.

Sikkerhetsoppbudet er enormt. Ifølge sikkerhetskilder bevoktes området av 5.000 politifolk og 2.000 soldater. Politifolk med skjold og batonger omringet lokalene hvor den ti måneder lange rettssaken har funnet sted.

Mubarak ankom rettslokalet i utkanten av Kairo i helikopter lørdag morgen. Han ble kjørt inn i lokalet på båre. Hans to sønner, Alaa og Gamal, sto ved siden av faren inne i buret hvor de tiltalte ble plassert.

Dårlig helse?

Den 84 år gamle avsatte presidenten sliter angivelig med dårlig helse, og har hver dag rettssaken har pågått blitt trillet inn i rettssalen på båre

Mubarak selv har hele tiden hevdet sin uskyld og nekter for å ha gitt sikkerhetsstyrkene ordre om å skyte demonstranter.

Siden Mubarak ble fengslet i fjor vår har Egypt gjennomgått store endringer. Det muslimske brorskap har vist seg å være den bredeste folkebevegelsen i landet, til tross for at bevegelsens politiske virksomhet har vært forbudt i mange tiår. Etter valget på nasjonalforsamling dominerer islamister parlamentet. I den kommende andre runden av presidentvalget møter en tidligere Mubarak-medarbeider en islamist fra Brorskapet. (ANB-NTB)

På forsiden nå