Feiret på elva

Feiringen av dronning Elizabeth fortsetter.

Hyllet med gigantisk flotilje

London (ANB-NTB-Reuters): Hundretusener av briter fulgte med fra sidelinjen under søndagens spektakulære feiring av dronning Elizabeth II i London. Se video!

Publisert 03.06.2012 kl 18:52 Oppdatert 03.06.2012 kl 19:38

Tips en venn på e-post:


Fakta dronning Elizabeth

Dronning Elizabeth II
 • Prinsesse Elizabeth Alexandra Mary ble født 21. april 1926 i London.
 • Har siden 1947 vært gift med prins Philip, som har tittelen hertug av Edinburgh. De har fire barn: Prins Charles (født 1948), prinsesse Anne (1950), prins Andrew (1960) og prins Edward (1964).
 • Ble britisk statsoverhode 6. februar 1952, da hennes far kong George VI døde.
 • Kronet i Westminster Abbey i London 2. juni 1953.
 • Dronningen er overhode for The Commonwealth of Nations og statsoverhode i 16 samveldeland, deriblant Australia og Canada.
 • Har vært på statsbesøk i Norge tre ganger - under kong Haakon (1955), kong Olav (1981) og kong Harald (2001).
 • Er i dag verdens eldste og nest lengst regjerende nålevende monark (etter Thailands kong Bhumibol).
 • Har i sin tid som monark opplevd avviklingen av det britiske imperiet, den kalde krigen, romfartens pionertid, Berlinmurens fall og Sovjetunionens oppløsning.
 • Monarkiet som institusjon er ikke uomstridt i Storbritannia, men dronningen som person står sterkt. I meningsmålinger sier rundt 70 prosent at de ønsker å beholde henne.
 • Med 60 år på tronen er hun den nest lengst regjerende monark i Storbritannia (etter dronning Victoria, som regjerte 1837- 1901).
 • Jubileet, The Diamond Jubilee, vil markeres hele året, med en folkefest fra 2. til 5. juni som høydepunkt. (ANB-NTB)

Dronningen, som i disse dager feirer 60 år på tronen, ble hyllet da hun sluttet seg til en flotilje med tusen båter som seilte nedover London-elven Themsen søndag ettermiddag.

Flotiljen er blant de største som noen gang har seilt ned elva, og ble et storslått høydepunkt i den fire dager lange, nasjonale feiringen av dronningen. Fritidsbåter, robåter, yachter og kanoer fulgte dronningen, som seilte ned elven i en forgylt, kongelig lekter.

Også flere båter med en historie fra den britiske evakueringen av britiske og allierte styrker fra Dunkirk i Nord-Frankrike under andre verdenskrig deltok i flotiljen.

Dronningens 90 år gamle mann prins Phillip og andre medlemmer av kongefamilien var sammen med Elizabeth under søndagens seilas. Blant dem var prins Charles, hans eldste sønn prins William og sistnevntes kone Kate.

Flere hundre tusen mennesker trosset regn og vind og stilte seg opp langs den 11 kilometer lange ruten for å vinke til dronningen og vifte med britiske flagg.

– Vi er engelske, og vi vet hvordan været er. Vi bryr oss ikke om at vi blir våte, dette er jubileet og dette er dronningen, så det er flott å være med på feiringen, sa salgskonsulenten Jackie (39).

Publikum kunne følge begivenheten på en rekke storskjermer, hvor det også ble vist sort-hvitt-bilder fra dronningens barndom.

Største på 350 år

Søndagens elveseilas er ifølge arrangørene den største i sitt slag siden kong Charles II og hans gemalinne Catherine of Braganza ble feiret på lignende vis i 1662.

Søndagens flotilje beveget seg blant annet under 14 bruer og forbi kjente landemerker som Houses of Parliament, St. Paul's Cathedral og Tower of London.

86 år gamle dronning Elizabeth er den eneste britiske monarken etter dronning Victoria som har sittet på tronen i over 60 år.

Feiringen fortsetter mandag, blant annet med en konsert ved Buckingham Palace hvor Paul McCartney og andre kjente artister deltar. (ANB-NTB)