...
Geværmann og stormsoldat Henrik Saunes i dyp konasentrasjon under øvelsen. FOTO: Simen Rudi/Forsvaret

Dragon Saunes i farta

I dag avsluttet forsvaret storøvelsen Rein 2 som har pågått i Troms og Nordland siden 19. november. En av de som bokstavelig talt var i ilden, var dragon Henrik Saunes (19) fra Gjerstad.

Publisert 28.11.2012 kl 12:13 Oppdatert 28.11.2012 kl 12:13

Tips en venn på e-post:


...
I en slik stormpanservogn oppholder Saunes seg under øvelsene han er med på. Foto: Simen Rudi/ Forsvaret

Han avtjener førstegangstjenesten som stormsoldat og geværmann i Panserbataljonen. Og Saunes legger ikke skjul på at han stortrives i tjenesten.

– Det er dette som er militæret, slår han fast overfor hærens informasjonsmedarbeider under øvelsen. Gjersdølingen får oppleve mye action og blir godt trent i militære disipliner som stridsteknikk og skyting. Og som vi ser på det store bildet er dyp konsentrasjon særdeles viktig under slike øvelser. Under denne øvelsen har Saunes vært i strid mot Telemark Bataljon (TMBN). Først skal bataljonen forsvare seg mot og hindre TMBN i sin fremrykning. Deretter byttes rollene og det blir Panserbataljonen sin tur til å angripe TMBN.Stormpanservogn Som stormsoldat har dragon Saunes fast plass i en CV90 Stormpanservogn, men det er utenfor vognen han må gjøre jobben.

– Min jobb er å bemanne et lett maskingevær på flankene når vi er til fots. Jeg har Forsvarets nye maskingæver som også kalles ”Minimi”. Oppgaven min er å gi mye dekningsild og nedholdene ild slik at vi unngår å bli skutt på når vi rykker fremover, sier Saunes mens kampene pågår. Hærsoldaten har ansvar og plikter som ingen andre i samfunnet. Den norske hærsoldaten er godt trent med moderne utstyr og klar til innsats. Og 19-åringen fra Gjerstad har klart for seg hva han skal gjøre fremover.

Saunes har tenkt å søke grenaderstilling når han er ferdig med førstegangstjenesten til sommeren. – Jeg kommer også til å søke befalsskole, men jeg vil helst bli grenader, sier friskusen fra knivbygda. Hæren har det siste året har fått tilført 200 nye grenaderstillinger. De nye stillingene i hovedsak nøkkelfunksjoner i de operative Hær-avdelingene som krever lang utdanningstid. Mye av Hærens materiell er teknisk avansert og krever spesialister. Med flere grenaderer i nøkkelfunksjoner blir Hærens operative evne styrket og avdelingene mer robuste.

Hærens hovedoppgave er å forsvare Norge og norske interesser, og på den måten skape trygghet for det norske folk. For å løse disse oppgavene på en troverdig og god måte må Hæren kunne operere sammen med andre aktører i Forsvaret, Politiet og de andre redningsetatene. Hensikten med denne øvelsen har vært å trene prosedyrerinteraksjon mellom de respektive land-, sjø- og luftstyrkene, felles situasjonsforståelse og samhandling.

Simen Rudi,

Infomedarbeider Hæren

På forsiden nå


Risør Trebåtfestivals talentkveld

Det var kort tid mellom de musikalske høydepunktene under Trebåtfestivalens talentkveld på torvet torsdag. Se bildene her!

Risør Trebåtfestival - torsdag

Båter, mennesker, aktiviteter, taler, latter, fagprat, historieutveksling, lek. Listen er lang, og vi har forsøkt å fange de beste øyeblikkene fra årets "høydepunkt på Sørlandet".

Se bildene her

Uka i bilder

Risør og Gjerstad fra dag til dag!

Se bildene her