Nå kommer disse hjem til deg

Vips: 20 minutter har montørene satt av til selve målerbyttet, men hos Arne Kristian og Gudrun Solstad i Spirekleiv tok det knapt ti minutter før den nye smarte strømmåleren var på plass.Foto: HP Bjerva

Vips: 20 minutter har montørene satt av til selve målerbyttet, men hos Arne Kristian og Gudrun Solstad i Spirekleiv tok det knapt ti minutter før den nye smarte strømmåleren var på plass.Foto: HP Bjerva

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

7000 strømmålere i Risør og Gjerstad skal byttes ut de neste ukene

DEL

Nok en rutine avgår med døden 190.000 strømmålere på Agder frem mot 2019 skal byttes ut. Forrige uke startet jobben i Risør og Gjerstad.

Selv ikke provinser som våre er spart for den digitale hverdagen. I disse dager besøker montører som er ansatt av Agder Energi alle husstander, naust, næringsbygg og hytter i området. Oppgaven deres er klar, de trenger 20 minutter i strømskapet ditt og med det dør en godt innarbeidet rutine hos de fleste av oss, nemlig måling av strømmen.

Vi besøkte Arne Kristian og Gudrun Solstad i Spirekleiv som fikk besøk av montørene fra Agder Energi sist uke. De hadde utsatt en planlagt tur i skjæa da besøket fra Agder Energi kom. De ønsket den nye måleren velkommen.

– Det greieste skal vel bli å slippe å sende inn målestand en gang i måneden, forteller Arne Kristian over en kaffekopp på terrassen, mens montøren gjør seg ferdig.

Men han, som mange andre, vil fremdeles følge med på tellerverket.

– Jeg kommer nok til å titte inn i skapet fra tid til annen uansett, da jeg liker å ha litt kontroll på hvor mye vi bruker, forteller han.

Og det kan han. De nye målerne overvåker ikke bare ditt totale strømforbruk, du blant annet se øyeblikksbilde av ditt strømforbruk, samt sjekke at spenningsnivået inn er korrekt.

Fort gjort

Under ti minutter tar det fra montøren starter jobben til han er ferdig. En kort instruks senere, om hvordan man skal bruke den nye måleren, så forsvinner montøren opp til neste husstand i byggefeltet.

Og så fort må det nesten gå. I alt 190.000 målere skal Agder Energi bytte ut de neste åra. Rundt 7000 av dem er i Risør og Gjerstad, men selskapet ligger ikke på latsiden.

– Vi jobber egentlig ikke etter kommunegrensene, men har besluttet å starte helt øst i fylket og jobbe oss vestover og oppover, forteller kommunikasjonssjef i Agder Energi Christian Altmann.

– Operasjonen for Risør og Gjerstads del startet 12. september og vi har rundt 40 montører i feltet nå. Allerede i dag, mandag morgen, er 1321 målere byttet ut, forteller han.

Planen er å være ferdig med det meste i vår region allerede i midten av oktober.

– Noe vil gjenstå, da kanskje særlig hytter og liknende der det ikke er folk til daglig, så de vil bli tatt i månedene og årene fremover. Har du et naust med en egen måler, så får du besøk av oss, en eller annen gang, forsikrer han.

Fire ganger i timen

Den største endringen er altså at nå trenger du ikke sende inn målertallene dine lengre. Det gjør den nye måleren selv, fire ganger i timen.

– Dette er et løft for både kundene og oss som operatør. Kundene får en mer rett pris på strømmen de forbruker, og vi kan bruke anlegget til å spore feil i langt større og mer presis grad. Nå kan vi se om det er jordfeil i et område eller et hus, og rykke ut med en gang. Det vil gi langt færre strømbrudd, blant annet, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken