Urovekkende om politibåt i Risør

BURDE LIGGE UTE HELE ÅRET: Politibåten i Risør er ikke lenger i ordinær tjeneste, men ligger i beredskap deler av året - vel og merke hvis ikke batteriet er flatt. Bildet er tatt i sommer.

BURDE LIGGE UTE HELE ÅRET: Politibåten i Risør er ikke lenger i ordinær tjeneste, men ligger i beredskap deler av året - vel og merke hvis ikke batteriet er flatt. Bildet er tatt i sommer. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

At en kystkommune som vår har én grundig vedlikeholdt politibåt liggende på vannet hele året må være et minstekrav til beredskap.

DEL

FRA REDAKTØREN Søndag ble alle nødetater i Risør kalt ut til en drukningsulykke ved Store Vardøya. Da politiet ikke fikk start på sin egen båt på grunn av flatt batteri, måtte de skaffe seg haik med redningsskøyta for å komme til ulykkesstedet. Igjen på brygga ved Tollboden stod hoderystende vitner og lot seg verken imponere eller betrygge nevneverdig av synet. De øvrige redningsetatene var allerede på plass der de skulle. At politiet ankom senere spilte ikke en avgjørende rolle – denne gangen. Men, det er noe svært lite tillitsvekkende over måten politiet svarer når de blir konfrontert med saken.

Tragisk ulykke - liten ydmykhet

Politistasjonssjefen ser allerede ut til å ha glemt at det tross alt er snakk om en dypt tragisk ulykke med fatalt utfall når han kommer med uttalelser som «Det er ikke noe mer strøm på batteriet i dag enn i går». Dette som svar på spørsmål fra pressen om politiet har fått orden på båten dagen etter. At han sier de skal forsøke å holde båten operativ så lenge den ligger ute, virker heller ikke tilstrekkelig betryggende. Politiet opplyser nemlig at de planlegger å ta båten opp når som helst.

Budsjetter - et politisk ansvar

Nå er det ikke politiet lokalt som fastsetter sine budsjetterammer, og de kan selvsagt ikke klandres for at de ikke har ressurser til å bemanne båten fast. Likevel har de så sent som i sommer, selv uttalt at båten skal ligge i beredskap og vil bli bemannet hvis det skjer noe. Hva betyr egentlig det, når den ser ut til å ikke være gjenstand for tilfredsstillende vedlikeholdskontroller og dessuten snart skal på land? Skal den være i beredskap, eller skal den ikke? Når da? Når det passer?

Hva kan innbyggerne forvente?

Kan vi forvente at politiet dukker opp raskt om noe alvorlig skjer på sjøen? Eller er det så dårlig stilt at vi må vente på at de tyvkobler en sivil båt fordi deres egen er tom for strøm eller faktisk ligger på land?

At en kystkommune som Risør har én grundig vedlikeholdt politibåt liggende på vannet hele året må være et minstekrav til beredskap. At det finnes flere enn én person i den lokale staben som faktisk er sertfisert til å kjøre den i ordinær tjeneste det samme. Kanskje krever det mer penger enn politiet har i dag. Det krever i alle fall en seriøs holdning til beredskap.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken