Ble feilaktig nektet pass i Oslo. Fikk hjelp i Tvedestrand.

MÅTTE KJEMPE FOR PASSET: Lily Kalvø har hatt fire norske pass siden hun var 17 år. Da hun skulle fornye for å få sitt femte, møtte hun døra hos Grønland politistasjon.

MÅTTE KJEMPE FOR PASSET: Lily Kalvø har hatt fire norske pass siden hun var 17 år. Da hun skulle fornye for å få sitt femte, møtte hun døra hos Grønland politistasjon.

Artikkelen er over 4 år gammel

Lily Kalvø fra Oslo måtte dra til hytta i Risør for å få tilbake statsborgerskapet sitt.

DEL

Lily Kalvø bor i Oslo og har vært norsk statsborger siden hun flyttet til Nordmøre fra New York på 1970-tallet. Hun har norsk far og norsk-amerikansk mor. For noen uker siden skulle Kalvø fornye passet sitt, men måtte dra slukøret hjem fra Grønland politistasjon uten passbestillingen i boks. Kalvø delte denne oppdateringen på Facebook-profilen sin etter opplevelsen:

Har hatt fire norske pass

- En ren rutinesak, trodde jeg. Jeg har tross alt hatt fire norske pass siden jeg var 17. Men i dag fikk jeg slett ikke fornye. Årsak: på grunn av et nytt direktiv må alle ha fødselsattest. Jeg har aldri sett min orginale fødselsattest, og mamma er død. Derimot har jeg bodd i landet og vært norsk statsborger siden jeg kom flyttende til Nord-Møre som barn på 1970-tallet (norsk far, norsk/amerikansk mor). Jeg greide å oppdrive dåpsattesten min, fra New York, som tilleggsdokumentasjon på fødestedet. Men verken 4 tidligere pass, der fødestedet står oppført, eller dåpsattesten holdt for passkontoret. Ringte Folkeregisteret, som skal ha slike opplysninger. De beklager og sier at opplysninger om fødested dessverre har falt ut etter en omlegging hos dem, Dette har rammet mange norske statsborgere som er født i utlandet, forteller de, Så i øyeblikket er jeg kategorien: "Opphav ukjent" uten pass. Det kom høyst uventet og føles ikke godt. ‪#‎nestenikketilåtro‬ #direktiversomikkevirker #identitetskrise #ferienifare

De nye passreglene kom i mars og rammet tusenvis av nordmenn som er født i utlandet. Ekstra ille ble det for nordmenn født i 30 land, hovedsakelig i Afrika og Asia, som ikke ble vurdert som troverdige nok til at Norge kunne akseptere fødselsinformasjon derfra, til tross for at de har gjort det tidligere. Resultatet blir at personer født i disse landene får "Fødested ukjent" oppført i passet, noe som skaper trøbbel ved innreise til en rekke land. Støyet førte til at justisminister Anders Anundsen krevde at direktoratet ryddet opp.

Folkeregisteret slettet tusenvis

For USA-fødte Lily Kalvø skulle de nye reglene i teorien ikke skape problemer. Men noe pass, det fikk hun likevel ikke. Det viste seg nemlig at Folkeregistreret i tilegg hadde slettet fødestedet hennes, og til flere tusen andre nordmenn, ved en feil i forbindelse med en teknisk omlegging. Hele tre ganger stilte Kalvø opp på passkontoret i Oslo, uten å lykkes.

- Jeg møtte samme mann hver gang, som sa han var avdelingsleder. Hver gang kom han med nye krav, ting han ikke hadde sagt tidligere. Til og med når jeg hadde med meg både fødselsattesten, som jeg klarte å få tak i, og dåpsattesten, i tillegg til de fire tidligere norske passene utstedt i Oslo i løpet av 30 år der fødebyen min står oppført. Denne mannen var steil og ville heller ikke prate med politidirektoratet, som var på tråden mens jeg var der, eller lese email fra dem der det sto at USA kunne settes i passet inntil Folkeregistrert fikk registrert fødebyen på nytt, forteller Kalvø.

Dro til Sørlandet, fikk endelig hjelp

Etter råd fra en FB-venn med kontakter i politiet bestemte Kalvø seg for å søke lykken på Sørlandet. Først da hun kom til hytta ved Nygårdstjern "på det mørke fastlandet" i Risør kommune, ble det orden på sakene. Hun tok med seg hunden Zappa og la ut på tokt til det lokale passkontoret, som ligger i nabokommunen Tvedestrand. To ferjeturer, to bussturer, åtte kilometer til fots og en haiketur senere var oppdraget utført. Og det var det verdt: I Tvedestrand opplevde nemlig Kalvø å få en helt annen service enn på Grønland politistasjon i Oslo.

- Turen ble virkelig et heldagsprosjekt, men i Tvedestrand møtte vi veldig hyggelig politibetjening. Oslomannen jeg hadde møtt tidligere hadde til og med skrevet i saken at jeg ikke skulle ha pass, viste det seg. Tvedestrandspolitiet tok seg derimot tid til å ringe til direktoratet for å få nærmere informasjon, og vipps hadde jeg pass, forteller Lily Kalvø, som nå er tilbake på kontoret i

Oslo, og fikk det magiske dokumentet i posten i dag.

Foto:

- Dette har skapt store problemer for mange tusen nordmenn, og jeg synes det er leit at man må dra ut av hovedstaden for å finne betjening som handler i tråd med direktoratets instruksjoner. Jeg er veldig takknemlig for den gode servicen jeg fikk i Tvedestrand, forteller Kalvø.

Det har foreløpig ikke lykkes Aust-Agder Blad å få en kommentar fra Oslo politidistrikt i forbindelse med denne saken.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken