Revygjeng i Gjerstad bak skiltspøken. Vegvesenet har ikke bestemt seg for om stuntet får konsekvenser

Skiltgeriljaen: Kjært barn har mange navn, i disse dager går Ånon Ausland, Per Tellefsdal Sunde, Toralf Sletten og Anne Grethe Grunnsvoll under fellesbetegnelsen «skiltgeriljaen» etter en noe oppsiktsvekkende 1. april-spøk.

Skiltgeriljaen: Kjært barn har mange navn, i disse dager går Ånon Ausland, Per Tellefsdal Sunde, Toralf Sletten og Anne Grethe Grunnsvoll under fellesbetegnelsen «skiltgeriljaen» etter en noe oppsiktsvekkende 1. april-spøk. Foto:

Revygjeng i Gjerstad ønsket litt blest om en mulig gjerstadrevy neste år. Men at deres folierte skilt skulle få SÅ mye oppmerksomhet hadde de ikke trodd.

DEL

Mandag morgen, altså 1. april 2019, våknet bilistene i området mellom Akland og Gryting til splitter nye veiskilt. 15 i tallet, grønne i fargen og samtlige hadde byttet navn fra Vegårshei til for eksempel Bjorkjenndalen og Byttingsmyr.

– Vi har blitt utsatt for aprilspøk eller vandalisme, sa prosjektleder for vedlikehold i Statens vegvesen, Trond Heia, til Aust-Agder Blad.

AAB skrev om det, igjerstad skrev om det, Tvedestrandsposten skrev om det, Agderposten skrev om det. Og det alle lurte på var: Hvem står bak? Hvem har brukt natten på å foliere om femten trafikkskilt? Og hvorfor?

Skrev dikt til vegvesenet

Tirsdag kom avsløringen. I et brev til Heia innrømmet fire kreative sjeler fra Gjerstad at de var de som hadde vært på ferde. «Vi tilstår!» er tittelen.

– Dette var et stunt vi mente utelukkende som en humoristisk 1.aprilspøk, som en forløper i planleggingen av neste Gjerstadrevy. Og fordi vi synes synd på Vegårshei som blir fjernet fra fremtidige E-18 skilt. Vi var også inne på tanken om at kanskje vi hjalp Vegvesenet litt i prosessen med å fjerne Vegårsheia fra kartet, skriver Ånon Ausland, Per Tellefsdal Sunde, Toralf Sletten og Anne Grethe Grunnsvoll.

Tilståelsen er skrevet med glimt i øyet, de har til og med spandert på seg litt poesi:

«Heia Heia - Oss blei du lei a
Det blei kje de andre på Vegårsheia
Litt ramp og hyss på 1.april
Mi ville bare få fram litt smil
Et vennskapelig pek mot nabofolket
Ikkje hærverk - slik må du det ikkje tolke! »

Brukte et dagsverk på å rydde opp

Revygjengen, også omtalt som «skiltgeriljaen» i enkelte medier, ante ikke omfanget da de lusket rundt med folierullen natt til mandag.

– Vi hadde aldri tenkt at det skulle ta så av i media, (eller at vi skulle bli kalt en gerilja). Planen var å ta ned folien igjen neste natt, men Vegvesenet jobbet uvanlig raskt, så da klokka var 13.00 var all folie fjernet, skriver de i brevet til Heia.

Stig Olav Ramse i Statens Vegvesen sier deres entreprenør, NCC, brukte cirka et dagsverk på å fjerne foliet fra skiltene. Og selv om gruppa i brevet understreker at de spesifikt valgte folie som ikke skulle skade skiltene, sier Ramse at jobben med rydde opp ikke nødvendigvis er over ennå.

– Det kan være de har brukt et lim som ikke så lett går av, så det er mulig vi må gå over skiltene en gang til, sier han.

Raste mot nytt E 18-skilt – Vegvesenet nekter å endre 

Håper på spleiselag med Vegårshei

Ramse innrømmer at han personlig trakk på smilebåndet av spøken, men i kraft av sin stilling i Statens Vegvesen ser han med andre øyne på saken.

– Det er samfunnets penger vi bruker... Budsjettet til vedlikehold er ganske stramt fra før av, sier han, og forteller at opprydningen trolig dreier seg om 5.000 kroner.

Hvor vidt spøken vil få konsekvenser har de ikke bestemt seg for ennå.

– Vi skal ha møte i ettermiddag, sier han.

Om mulig reprimande fra vegvesenet sier Ånon Ausland i revygruppa:

– Angående bota, så får vi ta den og håper på litt sponsing fra Vegårsheiingene, som sikkert er glade for at det ikke blir skilta dit, så de får plassen for seg selv.

Ausland avslører også at utgiftene til skiltendringene er sponset av et lokalt elektrikerfirma med nære relasjoner til revygjengen.

Og angående en mulig revy i bygda i 2020 har han følgende kommentar:

– Ingen planer er lagt, mye må på plass før det kan bli reelt. Vi jobber jo som sagt med dette bare på natta, da vi er en opptatt gjeng, sier han.

Artikkeltags