Elsa starter ny karriere om 63-åring

Elsa Pedersen flyttet til Risør ved nyttår, og har nå tatt opp en gammel drøm om å virke som lærer.

Elsa Pedersen flyttet til Risør ved nyttår, og har nå tatt opp en gammel drøm om å virke som lærer. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Du har sikkert sett henne i Strandgata. Nå går hun nye veier.

DEL

Mange kjenner Elsa Holst Pedersen fra Restaurant Stranden der hun og mannen Rune er drivere (når de ikke driver Tuddal Høyfjellshotell, vel og merke).

Nå har Elsa meldt flytting til Risør. Og en ny karriere har åpnet seg - igjen!

– Mitt høyeste ønske var å bli lærer.

Elsa høres inspirert ut når hun forteller at hun ikke kom inn på gymnas. Det var nemlig ikke så lett før i tida. Dermed endte hun opp på handelsfag i stedet. Likevel ville hun bli lærer. Og som gjennom én av herrens uransakelige veier, ble hun også det, mange år etterpå. Da søkte hun lærerhøgskolen på Notodden og kom inn på alderskvote (!).

Hun var 30 år.

Ble sykkelvikar

– Rune passet fem unger i tre år, mens jeg pendlet for å bli lærer. I tillegg til at han jobbet, forteller Elsa.

Men, det var ingen jobber i Tuddal for den nyutdannede læreren, så hun måtte pendle igjen. Denne gangen til Sauherad kommune, hvor hun ble «sykkelvikar» som de kalte det. Hun jobbet ved åtte ulike skoler i kommunen. Etter hvert fikk hun jobb i Notodden.

For litt siden var hun på gjenforening med en klasse derfra.

– De skjønne ungene mine, som hun sier.

– Jeg ga meg jo på topp den gangen i '94, det var en fantastisk klasse og det har gått så bra med dem. Etter at jeg møtte dem igjen ville jeg ta opp lærerfaget på nytt.

Tøffere i dag enn før

Så i en alder av 63 år har hun meldt seg som vikar på Kjempesteinsmyra. Der ville de veldig gjerne ha en lærerutdannet vikar. Elsa underviser både barne- og ungdomstrinnet.

– Det er tøffere å være lærer i dag, slår Elsa fast.

Hun forteller om hvordan de kunne være mer spontane før. Om at de kunne improvisere hyggelige aktiviteter som bygget miljø og som inkluderte alle elevene i felleskapet. Det tar hun med seg inn når hun nå er underviser i Forming og Mat og helse.

– Besteforeldregenerasjonen er jo ikke tilstede lenger, sånn som før. Nå driver de med sitt, de jobber, selv-realiserer og drar til syden og sånt. Jeg blir jo på sett og vis en reservebestemor også, og det vil jeg gjerne være! Tidene har forandret seg men ungene er de samme som før, ler en svært blid Elsa.

Artikkeltags