Over hundre søkere til to jobber

ENHETSLEDER: Jon Frydenborg og hans avdeling har i høst søkt etter to inteniører til faste stillinger i Risør kommune. Søkermengden har vært enorm.

ENHETSLEDER: Jon Frydenborg og hans avdeling har i høst søkt etter to inteniører til faste stillinger i Risør kommune. Søkermengden har vært enorm. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Arbeidsledigheten i Risør og Gjerstad er stor, og i september er Aust-Agder på topp i landet. Det fikk Risør kommune merke da de søkte etter ingeniører.

DEL

Arbeidsstatistikken for september forteller om en selsom trend for distriktet vårt.

Ikke bare bor vi i fylket som topper arbeidsledighetsstatistikken, nasjonalt, men østregionen og særlig Risør er med på å dra ledighetslasset nedover. Det til tross for at trenden fra august til september viser en svak bedring av situasjonen.

165 uten jobb

På nasjonalt nivå er ledighetsprosenten nå på 2,7 prosent. De største lokomotivene, i negativ forstand, er Aust-Agder og Rogaland, som begge har rett under fire prosent arbeidsledighet.

Risør har, per september, 3,9 prosent ledighet, og legger deg dermed, prosentmessig, rett på fylkesgjennomsnittet. Det er dog en forbedring fra august i år, da vi hadde 4,2 prosent.

Gjerstad viser også forbedring, da tallet er 2,9 i september, mot 3,2 i august.

I sum betyr det at Risør har 130 personer som er helt uten arbeid i skrivende stund, mens Gjerstad har 35. Det betyr 165 personer helt uten arbeid i våre to kommuner.

Verst i fylket står det til i Froland, som kan skilte med nesten fem prosent ledighet i september. Arendal er ikke langt etter med rekordhøye 4,8 prosent ledighet. I de to nabokommunene er det nå over 1100 personer som går helt arbeidsledige.

Men mange ledige gir også ringvirkninger hos dem som søker å ansette.

Massiv søkertilgang

Da Risør kommune i høst utlyste to stillinger på teknisk avdeling, en byggingeniør og en vann og avløpsingeniør (VAR), raste det inn 55 søknader på hver jobb. Et antall langt over det avdelingen er vant med. Det kan enhetsleder Jon Frydenlund informere om.

– Vi hadde 110 søknader til sammen, der 29 hadde søkt på begge jobbene, og altså et tjuetall hver som bare hadde søkt på en av dem.

Det er ikke hverdagskost for de på kommunehuset.

– Det er langt over gjennomsnittet vårt. Historisk har vi rett og slett hatt problemer med å få kvalifiserte søkere til våre utlysninger, sier han.

Mange fra olje og gass

Olje og gassnæringens tøffe kår gjør definitivt et utslag på søkermassen i Risør.

–Det er mange fra offshore-bransjen blant søkerne, og da særlig til VAR-jobben.

Men søkermassen er langt fra homogen.

– Det er opptil flere av søkerne som er nyutdannede, og som ikke har vært i arbeid før, i tillegg til at det er en del ikke-kvalifiserte søkere, folk som søker bredt på alle slags jobber, sier han.

– Det er tydelig at det er ledighet i visse bransjer.

Ingen byggingeniører

Begge jobbene var attraktive hva angikk søkermasse, men det var kun til VAR-jobben at søkermassen rommet folk som var direkte kvalifiserte.

– Det kom nesten ikke en eneste fullkvalifisert søker til byggingeniør-jobben. Det til tross for at vi vet at det er dårlige tider i bygg- og entreprenørbransjen.

Frydenborg kan bare spekulere i hvorfor det er slik.

– Jeg har ingen gode svar på hva årsaken til det er. Jeg har jo lest om nedskjæringer i bransjen, men det har kanskje ikke gjort seg utslag på Sørlandet ennå. Hvor er de hen?, spør han.

Tallene fra NAV viser dog at Frydenborg tar feil. Det er mange ledige i fylket vårt i bygg og anleggsbransjen.

Avdelingsdirektør for marked og samfunn hos NAV, Øivind Svensen har heller ikke noe fullgodt var på hvorfor det ikke er kvalifiserte søkere til denne type jobb.

– Det er ganske høy ledighet både i bygg og anlegg og blant ingeniører. I våre tall nå har vi 94 ingeniører av forskjellige slag, samt 31 sivilingeniører og arkitekter som står ledige.

Svensen forteller også at forventningene til arbeidsmarkedet framover er usikre.

– De som har greie på det sier jo at så lenge oljeprisen er så lav, og investeringsviljen på sokkelen er laber, så vil dette fortsette et par år til. Men det positive er den lave kronekursen, som gir eksporterende næring gode vilkår.

Nå er begge stillingene på teknisk drift i sine avsluttende faser.

–Vi tror at det skal være avgjort i løpet av måneden. Det er jo hyggelig at så mange har lyst til å jobbe i Risør kommune, sier Frydenborg.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken