Gå til sidens hovedinnhold

Arendal får gigafabrikken med 2.500 arbeidsplasser

Morrow Batteries valgte alternativet nærmest Risør og Gjerstad.

Dagens Næringsliv får tirsdag kveld bekreftet at den planlagte batterifabrikken for opptil 20 milliarder kroner og med 2.000-2.500 ansatte blir lagt i Arendal.

– Arendal er så tett på perfekt som vi kommer. Vi fokuserer på miljø. Det sett sammen med infrastruktur, logistikk og totalpris gjør at Eyde Energipark trakk det lengste strået, sier administrerende direktør i Morrow Batteries, Terje Andersen, til NRK.

Det var fire finalister som kjempet om å få fabrikken. Arendal og Eyde Energipark danket ut Lista (Farsund), Støleheia Sør (Kristiansand) og Otra (Vennesla).

Både Risør og Gjerstad hadde egne alternativer, men de ble ikke tatt med videre til finalerunden. Siden den gang har kommunene i øst samlet seg i støtte for Arendal.

På fabrikken skal det produseres batterier til bil- og skipsindustrien.

– Vi skal utkonkurrere kinesere, sørkoreanere og japanere, som har hatt enerett på dette i 15 år, sier Andersen til Dagens Næringsliv.

– Vi skal produsere verdens grønneste batteri. I Arendal får vi en fantastisk kapasitet som gjør at vi kan serve de største og mest krevende markedene i Europa, sier Andersen til NRK.

Batterifabrikken er et samarbeidsprosjekt mellom storinvestoren Bjørn Rune Gjelsten, Agder Energi, Bellona og Morrow. Da planene ble annonsert tidligere i år, ble det samtidig gjort kjent at de var på utkikk etter en tomt i Agder.

Etter planen skal første byggetrinn av batterifabrikken stå ferdig i 2024.

I oktober ble det også kjent at Morrow Batteries ønsker å bygge en mindre batterifabrikk i tillegg. Dette skal være et testsenter for forskning og utvikling med 100-150 ansatte. Det er ikke opplyst hvor denne havner, men Andersen uttalte til Fædrelandsvennen at det er viktig at den ligger i nærheten av gigafabrikken.

Les mer

Ordførerne jubler: – Det er fantastisk, virkelig fantastisk

Kommentarer til denne saken