Nykommeren Ane Meinert Folke fra Nykøbing på Sjælland har ventet i to år på å delta på Villvin kunsthåndverksmarked, grunnet pandemien. Og når hun først fikk vært med, ble hun kåret til årets «Villviner».

Prisen som er en markering av et kunstnerskap som utmerker seg, deles ut under markedsdagene.

– Det er en stor ære å få presentere årets Sparebanken Sør Villvinpris 2022, på vegne av årets jury som har bestått av fjorårets vinner av prisen, glasskunstner Kari Håkonsen, stipendiat i Risør, billedkunstner Sandra Blichert og meg selv, innledet juryens leder Hanne Cecilie Gulstad sin tale under utdelingen fredag. Hun er kurator ved Sørlandet Kunstsenter.

Viktig marked

Jurylederen understreket videre viktigheten av Villvinmarkedet.

– Villvin har vært viktig for utviklingen av kunsthåndverket her på Sørlandet, og holdes nå for 43 gang med 89 deltagere. Markedet har vært viktig for kunsthåndverkets posisjon, og den satsningen vi på Sørlandets Kunstmuseum har hatt siden vi ble et museum i 2000, sa hun.

Har utmerket seg

I sin begrunnelse for hvorfor juryen har valgt Folke til årets «Villviner», trakk hun blant annet fram kunstnerens materialbevissthet.

– Årets vinner har utmerket seg ved bruk av ulike materialer og hvordan disse spiller sammen og danner en ny enhet. Kunstneren er ekstremt materialbevisst og henter inspirasjon fra gamle håndverkstradisjoner, og kobler urtidsmaterialer som pels, bein og tre sammen med edlere materialer som sølv, gull og diamanter som danner et samtidsuttrykk, sa Gulstad.