Gå til sidens hovedinnhold

Asylmottak, kontor og oppussingsprosjekt

– Politikerne satt boplikt over bevaring av bygget. Det er synd for byen

Artikkelen er over 6 år gammel

Knut Øyvind Egestad er oppgitt over at han ikke får lov å selge leiligheter i Solsiden 8. – Da har vi kun råd til en overfladisk forbedring, sier han.

– Nå skal vi skrape ned fasaden på huset, skifte ut råtne bord og male. Taket skal også fikses, forteller Knut Øyvind Egestad.

Han eier Solsiden 8 og er leder av Egebo AS som driver flyktningmottak. Egestad ønsket opprinnelig å totalrenovere Solsiden 8, og klargjøre bygget for ti ferieleiligheter. Det fikk han nei til av kommunen.

Tiår med etterslep

– Slik jeg ser det satt politikerne boplikten høyere enn bevaringen av bygget, og det mener jeg er synd for byen. Siden jeg nå ikke har mulighet til å selge leiligheter, har jeg heller ikke råd til å renovere bygget ordentlig. Da må jeg i stedet gå den lange veien og forbedre litt og litt, sier Egestad.

Han forteller at hele renoveringsprosjektet har en prislapp på 25 millioner kroner. Han viser fram byggets tilstand fra kjeller til loft.

– På loftet har det stått bøtter i årevis, og fanget opp regnvann. Hele bygget er svært preget av mange tiår med vedlikeholdsetterslep, sier Egestad.

Sju asylsøkere

I dag er bygget likevel i full drift. Egebo AS har flyttet kontoret sitt til andre etasje i bygget, og i første etasje er det tre leiligheter som huser til sammen sju asylsøkere.

– Siden vi har lagt kontorene våre hit, er det flere som tror at vi huser veldig mange asylsøkere i bygget, men det stemmer altså ikke, sier Egestad.

70-talls baderom

Han mener det viktigste nå er å ta huset i bruk, og forhindre ytterligere forfall. Om Egestad etter hvert får pusset opp og solgt leiligheter i bygget, vil han flytte både kontoret og asylsøkerne ut av Solsiden 8.

– Men vi har flere andre steder de kan bo, så de blir naturligvis ikke hjemløse, sier Egestad.

Han fortsetter omvisningen rundt om i bygget.

– Har du lyst til å se et ordentlig 70-talls baderom, spør han.

Huset er svært oppdelt, fra originalinteriør i ett rom, og rom med fuktskader og revet tapet, til de lyse kontorene i andre etasje med utsikt til Indre havn. På loftet er de verste hullene i taket allerede tettet, men det står fortsatt bøtter igjen til å samle opp regnvann. En eldgammel sofa og et bord, står også igjen på loftet.

– Det kan bli helt utrolig fint her, med litt arbeid, sier Egestad.

Kommentarer til denne saken