Fra Hawaii til palmekysten i Norge

Klar til dyst: Juni Wendelin Fasting er klar med blokk og penn. Den nye journalisten i Aust-Agder Blad vil vite alt om Risør og Gjerstad, og ber om din hjelp. Vil du ta henne på noe gøy, uvanlig eller kanskje litt sært? Ikke nøl med å ta kontakt.   Foto: m. Stene

Klar til dyst: Juni Wendelin Fasting er klar med blokk og penn. Den nye journalisten i Aust-Agder Blad vil vite alt om Risør og Gjerstad, og ber om din hjelp. Vil du ta henne på noe gøy, uvanlig eller kanskje litt sært? Ikke nøl med å ta kontakt. Foto: m. Stene

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Mandag forrige uke reiste hun fra Hawaii, onsdag landet hun på Flesland, fredag kjørte hun til Risør og mandag troppet hun opp i Aust-Agder Blads lokaler på Solsiden. Juni Wendelin Fasting er klar for nye eventyr på Norges palmekyst.

DEL

– Det er så sykt kaldt!

Juni (26) hutrer på kilende bergensdialekt. Det er uvisst om det skyldes sommermåneden i navnet hennes eller det faktum at hun har fire år på Hawaii bak seg, eller kanskje en kombinasjon? Uansett pådro hun seg et aldri så lite kuldesjokk de første dagene tilbake i kystbyen Risør.

– Eg tenkte det måtte det være en slags form for kulderekord her, ler hun av sin egen temperaturregulering.

– Ka sa du det ordet var? Spiggent? Det syns eg passet godt. Det skal eg begynne å bruke, ler hun med stor smil.

Sommerjobb i Kragerø

Lokale begrep og uskrevne risørregler må læres når en bergenser gjør sørlending av seg. Bortsett fra den dagen hun var på jobbintervju hadde Juni aldri vært i Risør tidligere.

– Men jeg har vært mye i Kragerø, og det er jo ikke så langt unna, sier hun, og forteller om sommerferiene hos mormor.

Det var derfor ikke tilfeldig at hun har hatt sommerjobb i Kragerø Blad Vestmar de fem siste årene mens hun studerte journalistikk; først i Oslo, før det ble bachelorgrad i journalistikk og master i kommunikasjon på Hawaii.

Elsker lokalavis

I en utopisk verden skulle Juni aller helst vært student hele livet, og da fortrinnsvis på Hawaii.

– Det var helt fantastisk der!, stråler hun, og forteller at da bachelorgraden var i boks etter to år, var hun nærmest desperat etter å finne noe annet å gjøre, for å ha en unnskyldning til å bli lenger.

– Så da ble det master i kommunikasjon og to år til, fniser hun.

Men så er det en gang sånn at det er en dyr affære å skulle være evighetsstundent, så da kollegaen i Kragerø Blad Vestmar fortalte at lokalavisa til Risør og Gjerstad søkte etter journalist, grep hun muligheten.

– Jeg elsker å jobbe i lokalavis. Da kommer man tett på lokalsamfunnet og tett på folk. Det er mye bedre enn upersonlige, store redaksjoner. På godt og vondt, sier 26-åringen, som i tillegg til å ha erfaring fra Kragerø Blad, også har jobbet i Bergens Tidende og hatt praksisplass i Dagbladet.

Fra Hawaii til Risør

Flyttelasset fra Hawaii har just ankommet Risør, og tiden bruker Juni på å komme på plass i det lille huset på Solsiden. (Les: Få kontroll på flatpakkede fra Ikea og pappesker med kaos i.)

– Jeg bor i verdens søteste hus, smiler hun.

– Og så bruker jeg bare ett minutt til jobb. Helt utrolig.

– Men hvordan er det å flytte alene til en by du ikke kjenner?

– Jeg flyttet til Hawaii, så da kan jeg vel flytte til Risør også, sier hun uanfektet.

Noe av det beste Juni vet er å møte nye mennesker. Hun trenger nødvendigvis ikke bli bestevenn med alle sammen, bare få et innblikk i livene deres, finne ut av hvem de er.

– Jeg var på Peterhead her om dagen. Da kom det mange bort og ville prate, det syns jeg er koselig, sier hun.

Vil du vise Juni rundt?

I løpet av de tre første dagene har hun allerede utvidet horisonten til både Risørhuset, Viddefjell, og vært på rånetur i Anja Nordheims 61-modell Ford Anglia (se torsdagens temasider).

– Jeg er generelt litt stedsforvirra, så det tar nok litt tid før jeg vet hvor alt er i forhold til hverandre, sier Juni og forteller at hun gjerne tar imot hjelp fra leserne.

– Jeg vil vite alt som rører seg i Risør og Gjerstad. Hvilke klubber og foreninger er det her? Hva er folk opptatt av? Hva de spiser til middag? Jeg vil vite alt, sier den nyansatte journalisten og oppfordrer alle til å ta kontakt.

– Hvis noen vil ta meg med på noe gøy, så skriver jeg gjerne en sak om det.

Juni skal nemlig få si egen spalte i avisa hvor leserne kan ta henne med på ting som er de opptatt av.

– Ingenting er for smått, alt er av interesse, sier Juni.

Status uke 1

Det nyeste tilskuddet i Aust-Agder Blad oppsummerer sin første uke i Risør slik: Kald, men gjild (også et nytt uttrykk du må lære deg, Juni).

– Jeg innser at jeg har pakket med meg for lite ull. Men bare noen flere tjukke gensere nå, så blir det bra, smiler hun.

Artikkeltags