Frifunnet på grunn av «helt kortvarig uoppmerksomhet»

ALVORLIG: En 39 år gammel mann fra Risør ble hardt skadet i ulykken.

ALVORLIG: En 39 år gammel mann fra Risør ble hardt skadet i ulykken. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Risør-kvinnen som ikke overholdt vikeplikten i Trondal-krysset i fjor har fått sin dom.

DEL

Det var torsdag 15. mai i fjor at en kvinne i krysset i Trondalen ikke var oppmerksom på syklistene som kom ned bakken fra Østebøsletta, da hun skulle ut på Risørveien. Det førte til at to syklister ble skadet.

Mannen som ble hardest skadet er fortsatt 70 prosent sykmeldt som følge av blant annet et nakkebrudd som ulykken forårsaket. Den andre mannlige syklisten slapp unna med lettere skader.

Les også: Erkjente brudd på straffeloven

To tiltaler

Kvinnen måtte nylig møte i Aust-Ager tingrett, tiltalt for brudd på straffeloven, for uaktomhet ved bruk av motorvogn med betydelige skade på legeme.

Hun ble også tiltalt for brudd på veitrafikkloven, for å ha overtrådt loven om at enhver fører skal opptre hensynfullt, aktpågivende og varsomt.

Les også: Må i retten etter ulykke i Trondalen

Sa seg uskyldig

Kvinnen, som selv er sykmeldt med 30 prosent i dag, erkjente seg skyldig i brudd for veitrafikkloven, men ikke straffeloven. Grunnlaget aktor la frem var at syklisten som ble hardest skadet veltet i asfalten og ikke traff den tiltaltes bil.

Den andre syklisten, som slapp unna med lettere skader, traff bilen og ble sammen med sykkelen kastet over bilen. I vitneforklaringene kommer det frem at syklistene holdt en fart på opp mot 60 kilometer i timen. De skal ha vært sikre på at kvinnen ville overholde vikeplikten, etter at hun stoppet opp i krysset.

Kvinnen fortalte i retten at hun ikke så syklistene. Hun skal heller ikke ha vært stresset i forkant av ulykken.

Retten uenig

Retten var delt i synet på hvorvidt Risør-kvinnen skulle dømmes for brudd på straffeloven. Tingrettdommer Øyvind Strand mente bilføreren ville oppdaget gruppen med syklister dersom hun var tilstrekkelig oppmerksom.

Flertallet i retten frikjente imidlertid den tiltalte for brudd på straffeloven. Dommerne mente hun «kun kunne bebreides for helt kortvarig uoppmerksomhet». Flertallet tok hensyn til at hun var godt kjent på stedet, at hun ikke stresset, at hun stanset helt opp og så seg til begge sider og at værforholdene kan ha ført til at hun ikke så syklistene som kom på forkjørsveien hun skulle ut på.

Mindretallet fant det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte også har gjort seg skyldig i overtredelse av straffeloven.

Frikjent

Dermed ble den tiltalte bilføreren funnet skyldig i brudd på veitrafikkloven, men frifunnet for tiltalen om brudd på straffeloven. Retten kom frem til at en betinget dom på 21 dager var en passende dom som overtredelse av veitrafikkloven med betydelige personskader til følge.

Hun blir også fratatt førerkortet i ett år. Hun ble imidlertid frifunnet for å betale en oppreising til mannen som blant ble påført nakkebrudd.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken