Nå bør du spise blåskjell med måte

Artikkelen er over 3 år gammel

Mattilsynet advarer mot gift i skjellene.

DEL

Ifølge NRK ble innbyggerne i Sverige nylig advart mot å spise selvplukkede blåskjell.

– I år har vi ekstremt høye konsentrasjoner av en alge som produserer nervegift. Man må være forsiktig, fordi denne giften kan oppsamles i blåskjell, sier marinbiolog Anna Dimming til Sveriges Radio.

15 - 20 mellomstore skjell

Blåskjellvarselet til Mattilsynet varte bare frem til fredag, og blir ikke oppdatert igjen før neste fredag på grunn av påsken.

– I mellomtiden velger Mattilsynet nå å advare mot å spise blåskjell. I og med at det er mye av denne nervegiften i Sverige, og strømmene kan bevege seg i retning oss, så bør folk unngå å spise blåskjell fra kysten langs Hvaler og hele veien opp til i hvert fall Møre og Romsdal, sier Merete Hestdal i Mattilsynet til NRK.

I varselet, som altså kun varte frem til langfredag, står det at man kan spise blåskjell med måte i Risør. Det innebærer at man kan spise 15-20 mellomstore skjell.

Hva skjer hvis man spiser giftige blåskjell?

– Man vil først oppleve prikking og nummenhet tunga, leppene og fingre og man vil få problemer med å puste og svelge. Dette vil inntre innen en halvtime. Så kan man måtte få behov for respirasjonshjelp. Det er såpass alvorlig, sier Hestdal til NRK, og legger til at man bør oppsøke lege med én gang dersom man har spist forgiftede skjell.

Det hjelper ikke å fryse eller koke

Man kan ikke se forskjell på blåskjell som er forgiftet eller ikke. Koking og frysing har heller ingen effekt på giften. Den eneste måten å oppdage giften på er å ta prøver. Derfor kan det være tryggest å kjøpe blåskjellene sine i butikken, fremfor å plukke dem selv.

– De skjellene som er ute på markedet skal være kontrollerte. Det har produsenten ansvar for og Mattilsynet kontrollerer at de gjør dette. Det skal fortsatt være trygt å spise blåskjell fra butikk, sier Hestdal.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken