Flest dør i brann i desember: Er røykvarsleren din riktig plassert?

Stasjonsleder ved Risør brannstasjon Neil Blandford setter fokus på brannsikkerhet i hjemmet.

Stasjonsleder ved Risør brannstasjon Neil Blandford setter fokus på brannsikkerhet i hjemmet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I dag markeres røykvarslerens dag.

DEL

Fra år 2000 og frem til i dag, har 1 004 personer omkommet i brann i Norge, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Desember er høysesong. Da dør nesten tre ganger så mange i brann som i august, skal man tro statistikken som har løpt siden årtusenskiftet.

For å belyse problematikken markeres Røykvarslerdagen 1. desember. Det er enkelt og greit dagen for å bytte batteri og sjekke røykvarslerne man har hjemme.

Et halvt minutt kan være avgjørende

Feier Glen Hamilton ved Risør brannstasjon understreker i tillegg viktigheten av å plassere røykvarsleren riktig. Ifølge DSB har om lag en halv million nordmenn enten ikke en røykvarsler som virker, eller så er den plassert slik at de ikke hører den.

Riktig plassering av røykvarsleren:

  • Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.
  • Ha minst én røykvarsler i hver etasje.
  • I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene.
  • Du bør minst ha én røykvarsler per 60 kvadratmeter.
  • Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være større enn 12 meter.

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

– Det er tiden fra du blir vekket til du kommer ut i sikkerhet som avgjør om du kommer til å overleve eller ikke. 30 sekunder raskere varsel kan være det som avgjør om du havner i statistikken over de som levde eller de som døde. Hvis røykvarsleren står feil montert tar det lenger tid før du blir varslet, og da har du kanskje ikke den tiden du trenger for å komme deg ut, sier Hamilton.

Uniformerte menn på døra

Røykvarslerdagen markerer også starten på den landsomfattende kampanjen Aksjon boligbrann. Fra 5. – 7. desember reiser brannvesenet og feierne rundt til husstander for å kontrollere brannsikkerheten i boligen.

– De over 80 år og innvandrere er to utsatte grupper. I Risør har vi derfor valgt å fokusere på disse i år, sier stasjonsleder ved Risør brannstasjon Neil Blandford.

Han forteller at de ikke rekker over alle, men at noen vil få uanmeldt besøk av uniformerte menn til uka.

– Det er helt frivillig å slippe oss inn. Dette er et tilbud. Vi kommer til å gå to og to sammen og ha med oss id, så ingen behøver å lure på hvem vi er, sier Blandford, og fortsetter:

– Vi sjekker brannsikkerhet i hjemmet, spesielt røykvarsler, brannslukningsapparater, rømningsveier og sikringsskap, sier Blandford.

Padda kan gå varm

– Og padder, legger feier Glen Hamilton til.

– Du kan godt ha padder, men du kan ikke sette varmeovner og andre ting som trekker mye strøm i padda. Mange ovner trekker 2000 watt, og det er like mye som hele anlegget er beregnet for. Da blir den varm, sier Hamilton.

I tillegg skal de ha undervisning om brannsikkerhet i hjemmet på VIRK (Voksenopplæringen i Risør kommune).

– Målet er å sette et massivt fokus på brannsikkerhet i private hjem, forteller Blandford.

Skulle gjerne besøkt unge mennesker også

Hamilton kunne godt ønske å sjekke hjemme til enda en gruppe.

– Når jeg tenker tilbake til da jeg var ung tenkte jeg at «alt ordner seg». Man var ikke bekymret for noe som helst. Så egentlig burde man gått til unge mennesker som har kjøpt sitt første hus også, sier han.

– Jeg vil gjerne nevne brannfaren ved mobiler som står til lading om natten, og pc-er i senga. Folk ser gjerne på Netflix før de sovner, lar dataen ligge i senga, og i løpet av natten legger de dyna over. Da kan dataen bli levelig varm…, sier utrykningsleder Terje Andersen.

Gjør huset ditt så brannsikkert som mulig, og forebygg at brannvesenet må komme på besøk.

Gjør huset ditt så brannsikkert som mulig, og forebygg at brannvesenet må komme på besøk. Foto:

Artikkeltags