De siste dagene har det vært rolig i både kriseledelse, hos smittesporerne og på luftveisklinikken i Krags gate - men ordfører Per Kr. Lunden legger ikke skjul på at han er spent på hva jula drar med seg av nye tilfeller. Han ønsker alle velkommen til byen - men maner til stor forsiktighet blant samtlige.

– I de siste dagene har det heldigvis vært lite Covid19-smitte i Risør. Fredag i forrige uke registrerte vi én positiv og lørdag var det ingen positive blant de 36 PCR-testene som var analysert. Vi håper virkelig den gode utviklingen fortsetter også i denne viktige juleuka. Så langt er det ikke registrert smitte av omikron-varianten i Risør, skriver Lunden.

Men for øyeblikket er Risør en enklave blant sørlandsbyene på den fronte, da det er mye smitte i mange av nabobyene - som enda ikke har helt kontroll.

– Det er mye smitte i nabokommunene våre og ikke minst i byene nær oss. Vi vet også at disse dagene er preget av mye reising. Mange kommer hjem fra studie- og arbeidssteder i Oslo, Kristiansand eller andre byer. Vi har også sett at mange kommer til Risør fra langtidsopphold i utlandet. Alt dette hører jula til og det er viktig og fint at folk møtes.

– Det må skje innenfor de reglene som nå gjelder for hvor mange som kan være sammen av gangen. Selve reisingen er det ikke så mange begrensninger på nå. Men det er bedre å bruke munnbind for mye enn for lite, sier han.

Samtidig så fortsetter vaksineringen for fullt. Kommunen informerer at mange under 65 har fått innkalling til vaksinering denne uken. Det kommer også nye innkallelser underveis i romjula, og like før nyttår. De som kalles inn nå er de som skal ta tredjedose - som altså tidligst kan tas fire og en halv måned etter forrige.

– De gjelder de mellom 45 og 65 år samt ansatte i skole og barnehage over 18 år, sier Lunden.

Lunden sier at de neste dagene så gjelder regelen om at intet nytt er godt nytt.

– Holder smitten seg lav, kommer det ikke smitteoppdateringer som vanlig. Skjer det alvorlige endringer, vil vi møtes i kommunens kriseledelse og gi informasjon gjennom både helligdager og hverdager. Jeg vet mange er skuffa og engstelige for nok en jul med strengt smittevern og begrensninger, men jeg ser at mange er flinke til å gjøre det beste ut av situasjonen.

Lunden benytter anledningen til å droppe handleturen til Arena eller Grisen - eller andre utenbys steder.

– Jeg oppfordrer alle til å gjøre julehandelen i Risør og jeg opplever at butikkene våre – og kundene – tar smittevernet på alvor.