Kristiansand tar helomvending i busskortordringen: - Det var det eneste riktige

Ordfører i Risør Per Kr. Lunden (Ap) og ordfører i Vegårshei Kirsten Helen Myren (Sp) mente Kristiansands argumentasjon for å kapre studenter til å melde flytting var søkt. Nå skal ordningen reverseres.Foto: HPB

Ordfører i Risør Per Kr. Lunden (Ap) og ordfører i Vegårshei Kirsten Helen Myren (Sp) mente Kristiansands argumentasjon for å kapre studenter til å melde flytting var søkt. Nå skal ordningen reverseres.Foto: HPB

Av

Siden høsten 2017 har studenter som melder tilflytting til Kristiansand kommune kunne motta ett års gratis busskort i Agder-kommunene. Det skapte en klagestorm fra de mindre Agder-kommunene - nå dropper Kristiansand ordningen.

DEL

Etter at Kristiansand har fått hard medfart av de mindre Agder-kommunene, har nå flertallskoalisjonen, bestående av Høyre, Venstre, KrF, Senterpartiet og Pensjonistpartiet fattet vedtaket om å reversere busskortordningen for tilflyttere til Kristiansand - i hvert fall for studenter fra Agder-kommunene. Førsteårsstudenter utenfor Agder vil fremdeles motta busskortordningen.

– Vi er veldig glad, det var det eneste riktige, sier ordfører Inger Løite (Ap) i Gjerstad.

– Det var en veldig god avgjørelse. Vi trenger de innbyggerne vi har, uttaler ordføreren Per Kr. Lunden (Ap) i Risør.

Gjerstadordføreren mener det hadde vært en usolidarisk gjerning mot de mindre kommunene som sliter med et synkende befolkningstall, men forklarer det er bra at de mindre kommunene har blitt hørt av Kristiansand.

– Det hadde blitt en håpløs situasjon. Det er flott at Kristiansand tar signalene fra de mindre kommunene som sliter, tilføyer hun.

Kristiansands ordfører, Harald Furre (H) sammen med varaordfører Jørgen Kristiansen og gruppelederne for partiene i koalisjonen uttaler følgende i en pressemeldingen som ble sendt ut onsdag:

– Vi har lyttet til innspillene som har kommet fra kommunene i Agder, og ønsker derfor å endre ordningen til kun å gjelde tilflyttere kun utenfor Agder. Det er viktig for oss med et godt samarbeid i regionen.

Mottar 24.710 kroner per innbygger

For studieåret 2017/18 fikk 1.930 studenter innvilget søknad om gratis busskort - hvorav 370 av dem kommer fra kommuner utenfor Kristiansand. Per tilflytter blir kommunen ilagt 24.710 kroner, hvor Kristiansand anslagsvis tjener 25. millioner kroner i året på tilflytterkampanjen.

Hverken Løite eller Lunden har problemer med å forstå hvilke fordeler busskortordningen gir studentene, hvor de forklarer at de også forstår at det kan oppleves urettferdig for studentene.

– Vi forstår godt at det er et godt tilbud til studentene og alle kommunene i Aust-Agder støtter oppom UIA, men det er urettferdig at vi blir straffet med å miste innbyggere, mener Løite.

– Vi trenger innspill til hvordan vi kan tilrettelegge for studenter for Risør, sier Lunden.

For 2018 fraflyttet 13 studenter Risør, noe som tilsvarer 250.000 kroner i inntektstap for Risør kommune. I Gjerstad meldte fem studenter fraflytting, som tilsvarer 95.000 kroner.

– Vi erkjenner at endringen kan oppleves urettferdig for de studentene som ikke lenger omfattes av ordningen. Studenter fra Risør og Flekkefjord vil ikke lenger ha krav på gratis busskort, mens studenter fra Kragerø og Egersund vil ha det. Derfor har vi måttet gå noen runder og vurdert ulike hensyn opp mot hverandre, uttaler de politiske samarbeidspartiene i pressemeldingen.

Den nye ordningen vil tre i kraft fra studieåret 2019/20.

Artikkeltags