Gå til sidens hovedinnhold

Vant verneprisen for lysthusperle

Artikkelen er over 4 år gammel

Emilie Sortvik mottok Risør Kommunes vernepris for restaureringen av lysthuset i heia bak Havnegata 3.

Aust-Agder Blad har dokumentert restaureringsprosessen av den bitte lille trehusperlen underveis i arbeidet. Klikk her for å se!

Her er begrunnelsen fra utvalget som deler ut prisen:

"Små bygninger som lysthus, utedasser, melkeramper og sjøboder er ofte en type bygninger som forsvinner uten at mange tenker for mye over det. Det er ofte ikke vurdert å være god økonomi i å restaurere en liten bygning som har utspilt sin rolle i samfunnet, men de har fremdeles kulturhistorisk verdi og bør tas vare på lik linje med større byggverk.

Lysthuset i heia over Havnegata kan sees fra nesten hele sentrum. Lysthuset er antageligvis bygd i sammenheng med at hovedbygningen ble bygd etter bybrannen i 1861. Det finnes et tidlig foto som er datert til rundt 1880-85 basert på identiteten til personene som er avbildet.

Lysthuset har tre tette vegger og en delvis åpen front som vender mot sentrum med en flott utsikt utover sjøen mot Stangholmen. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor lysthuset ble bygget på akkurat denne plassen.

Bygget har en veldig enkel konstruksjon, malt rødt og hvit med sort takpapp. Lysthuset har blitt restaurert i løpet av høsten 2016. Det har bl.a. blitt skiftet ut råteskadet panel og takbord, en vegg som har sklidd ut har blitt rettet opp, det har blitt laget nytt fundament da steinfundamentet under har i årenes løp flyttet på seg og det nye fundamentet har også blitt boltet ned i berget for ekstra sikring. Lysthuset har også blitt skrapt og grunnet, og nye strøk med maling venter til våren. 

Restaureringen av lysthuset har vært fulgt nøye med av både befolkningen i Risør og tilreisende. Media har også fulgt arbeidet og man kan godt si at det lille lysthuset har vært med på å øke interesse og kunnskap om kulturminnevern og bygningsvern i Risør. Det lille lysthuset ble også valgt som månedens kulturminne i Aust-Agder fylkeskommune i april som en representant for de små, men viktige kulturhistoriske bygningene.

Emilie Sortvik har hele tiden vært interessert i å gjøre skikkelig arbeid. Hun har fått bevilget tilskudd for restaureringen fra Norsk Kulturminnefond og arbeidet er utført av Solli Bygg as, så det er sikret at arbeidet har blitt gjort med riktige materialer og etter antikvariske prinsipper.

Det eldre fotoet fra slutten av 1800-tallet viser at lysthuset har vært malt i to farger, men selvfølgelig ikke hvilke farger som har vært brukt. Basert på tradisjonelle farger brukt i Risør på bygninger fra samme periode er nok dagens farger ganske riktige.  Lysthuset skal males på nytt og pga av det skal brukes linoljemaling, noe som krever et visst klima, så er trevirket foreløpig bare grunnet, men arbeid og materialer er bestilt for ferdigstillelse til våren. 

Vi vil gjerne få gratulere Emilie Sortvik med verneprisen 2016 og vi gleder oss til våren når lysthuset står både ferdig restaurert og ferdig malt, igjen synlig og til glede for alle som går en tur nede i sentrum. "

Kommentarer til denne saken