Gå til sidens hovedinnhold

Bygda som har alt!

Christina Rossetti, en engelsk poet, skrev om bygda på 1800-tallet: «En dag på landet er verd en måned i byen.» Hva er det som er så fantastisk med bygda?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I vestre del av Risør kommune ligger et område som heter Hope. Her finnes et helt nytt og flott boligfelt Rønningsåsen like ved Hope Oppvekstsenter. Boligfeltet Rønningsåsen har flott utsikt utover Sandnesfjorden fra de fleste tomtene. Dersom du ønsker å ha båtbu og båtplass nede ved fjorden, så kan du få det også. Båtplassene ligger allerede klare. Det finnes også muligheter for å finne tomter utenom regulert område i de nærliggende områdene Grimsland, Nipe, Sandnes, Fie, Krabbesund og Åkvåg.

Like nedenfor boligfeltet ligger Hope Oppvekstsenter med barnehage, skole og skolefritidsordning (SFO). Her kan barna begynne i barnehagen når de nærmer seg 1 år, og de kan være på samme sted helt til de går ut av 7. trinn på skolen.

Oppvekstsenteret er godt vedlikeholdt og har det meste av utstyr. Personalet er også svært godt kvalifiserte både i barnehage, skole og SFO.

FAU i barnehage og skole jobber til Oppvekstsenterets beste. Til jul fikk alle barna i barnehagen og på skolen godteri fra FAU, og de ansatte fikk godteri og blomster. I høst fikk Oppvekstsenteret en halv lakter med ved som skulle brukes når barna er i lavooen eller i grillhytta. Dersom det trengs dugnad på senteret, så stiller foreldrene opp når som helst. FAU kan hjelpe med det meste.

Til vanlig har idrettslaget mange aktiviteter i gymnastikksalen på skolen i løpet av uka. Det finnes ulike aktiviteter for små og store, men på Hope som alle andre steder er det liten eller ingen aktivitet akkurat nå på grunn av koronapandemien. Idrettslaget har også laget en flott tennisbane like bak oppvekstsenteret, og en flott lysløype går flere kilometer gjennom skogen. Etter jul har idrettslaget kjøpt inn en snøkanon, og det første de gjorde var å lage akebakker til elevene på skolen.

Det er OssVel som er bygdas velforening. De tar opp saker som gjelder for hele bygda, og de sørger for aktiviteter i bygda som kafe i Hopestrand, juletrebrenning i januar, loppemarked, auksjon med mer. De har også jobbet og jobber med båtplasser et cetera.

I Hopestranda finnes en god Joker-butikk eller landhandel. Her kan du få kjøpt det meste fra melk til skruer. Og skal du ha blomster, så er Joker en utmerket blomsterbutikk.

Når det gjelder ferie og fritid, så finnes Sørlandet ferie- og fritidssenter på Sandnes. Stedet er en god arbeidsplass for bygdas mange ungdommer om sommeren. Fritidssenteret har en flott badepark med oppvarmet vann dersom sommerværet blir dårlig. Badeparken er et godt tilbud til oss fastboende også. Det siste nye på ferie- og fritidssenteret er et spiseri eller restaurant som skal drives av Landliglykke. De to kokkene som skal drive stedet, leter akkurat nå etter ansatte som kan hjelpe dem gjennom de neste månedene.

Er du jeger, så er det også mulig å jakte på rådyr, elg og andre dyr, men da må du være grunneier eller ha en avtale med en grunneier.

En av Risørs største arbeidsplass ligger like i nærheten av ferie og fritidssenteret. Sandnes ressurssenter gir arbeid til mange personer i Risør kommune og fra andre nærliggende kommuner.

Det er også gode muligheter for å jobbe som tømrer. Bygda har to store byggefirmaer foruten noen små. Mesel & Sønner er nok det største firmaet, men Sollie Bygg er kjent for mange store og spesielle prosjekter. Kristian Fidje har også et godt og solid byggfirma.

Og trenger du en maler, så finner du Novembrini på Nipe. Han svinger malerkosten og gjør jobben for deg raskt og fagmessig. Enda en person som er verd å nevne er Fredrik Wiik, som hjelper deg med trær som du ikke selv har lyst til å hugge ned. Fredriks Trepleie driver med trefelling.

På Fie finnes det et stort og godt verksted for båter. Her kan du få kjøpt båter, påhengsmotorer, og ellers alt du måtte trenge til en båt. Biltilhengere selges også her. Og trenger du litt hjelp til bilen, så er det flere flinke mekanikere der som gjerne hjelper deg.

Store gårder finnes det også i bygda. Vil du se kuer og andre husdyr, så finner du dem på Gloppe, Nipe og på Bjørndalen. Det er store og veldrevne gårder som sørger for melk og kjøtt til oss forbrukere.

Og trenger du litt kunst i hverdagen, så må du ta en tur innom Susanne Staaf på Fie. Hun tryller fram de mest fantastiske ting innen gravering.

Utdannelsen din vil avhenge om du kan jobbe i bygda eller om du må ha litt reisevei. Arbeidsplasser finnes det ellers i rimelig avstand både i Risør, Tvedestrand og andre nærliggende kommuner. Den nye batterifabrikken i Arendal vil bli en god arbeidsplass for Hope. Veien rett over Laget, til Tvedestrand og så videre til Arendal vil bli viktig for mange. Hope er stedet i kommunen som får kort vei til batterifabrikken.

I nærområdet til Hope ligger områdene Gloppe, Nipe, Grimsland, Sandnes, Fie, Krabbesund og Åkvåg. Alle områdene har Hope Oppvekstsenter som sin barnehage og skole. Det finnes utallige flotte turområder som Hisåsen (80 moh), Sild med jettegrytene, flotte badeplasser, nydelig skjærgård med viker og holmer, utallige badesteder, store skogsområder, ferskvann, øyer et cetera. Mange hytter og sommerhus for feriegjester finnes i områdene rundt Hope.

Krabbesund og Sandnes bedehus har mange aktiviteter i løpet av året. Sommerbasaren på Krabbesund er kjent langt utover kommunens grenser. Den dagen du ikke lenger skal være her på jord, så er det en fin kirkegård ved bedehuset på Sandnes. Dersom det skal være selskap etter begravelsen, så står Sandnes ferie- og fritidssenter klare med nydelig mat. Konfirmasjoner og andre store selskaper er det også mulig å ordne her.

Bygda vår og områdene rundt trenger flere innbyggere, og vi ønsker deg/dere velkommen til nytt byggefelt med nydelig utsikt over Sandnesfjorden og med Hope Oppvekstsenter i gåavstand fra feltet. Alt du trenger å gjøre for å oppleve en flott dag, er å gå ut døra, så er du nesten ved sjøen, ved havet eller i skogen. På Hope er det mulig å leve det gode liv!

Kommentarer til denne saken