Syklet 1600 kilometer hjem fra skolen

Lengste vei hjem: Siden Mathias Kjørholt (22) ikke hadde sett så mye av Vestlandet, valgte han å sykle fra skolen i Trondheim gjennom hele Vestlandet, til han parkerte sykkelen hjemme i Risør.Begge foto: privat

Lengste vei hjem: Siden Mathias Kjørholt (22) ikke hadde sett så mye av Vestlandet, valgte han å sykle fra skolen i Trondheim gjennom hele Vestlandet, til han parkerte sykkelen hjemme i Risør.Begge foto: privat

Artikkelen er over 3 år gammel

Dagens navn: Mathias Kjørholt (22), student ved NTNU i Trondheim. Syklet Trondheim–Risør, via Vestlandet.

DEL

Da Mathias Kjørholt (22) kom på ideen om å sykle fra Trondheim til Risør, tok han like godt en omvei via Trollstigen og Vestlandet.

Etter 1600 kilometer på sykkelsetet, kom Mathias og kompisen Bjørnar Byberg fra Sola, rullene inn foran barndomshjemmet til Mathias i Tiurveien.

– Det var deilig å komme hjem til mammas taco etter 13 dager på sykkeltur, ler han.

Han fant på at han ville sykle lengste veien hjem etter endt semester på universitet i Trondheim.

– Ideen dukket opp da jeg satt og presten med noen venner fra Vestlandet. Jeg har vært lite den veien og fikk lyst til å oppleve naturen og stedene der borte på nært hold, forteller Mathias.

Brøytekanter: Mathias og Bjørnar puster glade ut etter å ha klatret Trollstigen.

Brøytekanter: Mathias og Bjørnar puster glade ut etter å ha klatret Trollstigen.

Ytre vei til Risør

Han fikk med seg sykkelkompisen Bjørnar fra Rogaland, pakket sovepose og tomannstelt, og la i vei fra Trondheim mot Risør – ytre vei.

– Det går jo mye oppover og nedover på Mørekysten og nedover mot Bergen. Men det er heldigvis mange fjorder med ferjer, sier den unge syklisten.

Etter å ha tråkket seg langs kysten via Kristiansund, Molde og Åndalsnes, var turen kommet til de elleve hårnålsvingene opp den beryktede Trollstigen.

– Det var den absolutt tyngste bakken på hele turen. Det var bare å bite i seng sving for sving og tråkke på til man var på toppen. Da kjente jeg tråkka i beina, kan du trygt si, forteller Mathias og legger til at det var høye brøytekanter på toppen.

– Det var fint å renne ned mot fjorden og en ferjetur på andre siden, ler han.

Første etappe startet ved Nidarosdomen i Trondheim.

Første etappe startet ved Nidarosdomen i Trondheim. Foto:

Storslått natur

Mathias forteller at han alltid har vært glad i å trene, men lange sykkelturer er han ikke vant til.

– Jeg har trent hele livet, men det er Bjørnar, som har drevet med konkurransesykling, som er syklisten av oss. Jeg sykler mer for å komme fram til et sted. Jeg er nok mer turist, som liker å se meg om og ta bilder. Derfor blei jeg nok mer sliten enn Bjørnar, smiler Mathias.

Han forteller at han ble mektig imponert over storslått vestlandsnatur med fjorder, høye fjell og fossefall.

– Særlig ferjeturen fra Geiranger til Hellesylt var utrolig fin. Vi var jo utrolig heldig med været, helt ned til Bergen.

I Bergen overnattet de hos venner, før de la i vei mot Stord, Bømlo, Sveio og Haugesund.

– Etter vi forlot Bergen fikk vi mye dårlig vær. Da ble milene ganske tunge. Noen pauser fikk vi da det var flere undersjøiske tunneler som vi måtte ta buss forbi, siden det ikke er lov å sykle gjennom dem.

Da ekvipasjen kom til Sola, overnattet de hjemme hos foreldrene til Bjørnar, før de peilet seg inn på Risør.

– Det var tre tunge dager fra Sola til Risør, sier han og legger til at samspillet med bilistene gikk overraskende greit.

– Det var litt kjedelig de stedene der vi ikke kunne slippe forbi bilene, men vi fikk aldri kjeft, smiler han.

– Jeg tar nok toget tilbake til skolen.

Endelig hjemme etter 1600 kilometer på sykkelsetet.

Endelig hjemme etter 1600 kilometer på sykkelsetet. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken