Morten (39) flyr rundt i helikopter og lander blant alligatorer

Rotor og pilotbriller: Fotografen Morten Strandquist (39), ville gjøre noe helt nytt før han fyller 40 år. Nå lever han ut drømmen som pilot over Florida.begge foto: privat

Rotor og pilotbriller: Fotografen Morten Strandquist (39), ville gjøre noe helt nytt før han fyller 40 år. Nå lever han ut drømmen som pilot over Florida.begge foto: privat

Artikkelen er over 3 år gammel

Risørmannen fulgte mammas råd og satset alt på drømmen.

DEL

Drømmen om Amerika ble plutselig virkelig for risørmannen Morten Strandquist (39). For et drøyt år siden solgte han alle sine eiendeler og satte seg på flyet til et nytt liv i Florida.

– Mamma sa alltid at jeg måtte følge drømmen, smiler pilotstudenten på videosamtale fra Florida.

Drømmen fulgte han også da han for 17 år siden forlot Risør.

– Etter videregående forsvant alle klassekompisene utenbys, mens jeg ble igjen som fotolærling hos min stefar. Etter en ferietur til Dublin, gikk det opp for meg at verden lå på utsiden av Risør, humrer han.

Dermed våknet drømmen og han bestemte seg for å flytte utenfor bygrensa.

– Jeg dro til Trøndelag og fortsatte i fotolære der. Småbyene der oppe var ikke så veldig annerledes enn Risør, så jeg fant meg til rette i Levanger.

Brudd og oppbrudd

Som faglært fotograf åpnet han sitt eget fotostudio, og senere også fotobutikk.

– Etter hvert var jeg daglig leder av flere fotostudioer og fotobutikker rundt om i Trøndelag. Det var en morsom tid med mye jobbing og god omsetning.

– Men så raknet familielivet i skilsmisse og jeg sto igjen uten motivasjon. Jeg lette etter noe nytt i livet. Nærmet meg førti, og ville ut og fly, sier han.

Morten solgte forretningene og pakket kofferten.

– Jeg har alltid elsket fly, og alltid brukt mye tid i seilbåt. En kombinasjon av dette førte til at jeg bestemte meg for å bli pilot. Jeg solgte alt jeg eide, unntatt huset, det leier jeg ut.

– En pilotvenn sa. Ikke studer i Norge, dra til Florida, der er det varmt og godt. Så jeg søkte, og kom inn, smiler han.

Dagens navn

  • Morten Strandquist (39), far til to.
  • Sønn av Anne Grethe Strandquist
  • Tidligere fotograf. Jobbet på stefarens fotopraksis.
  • Flyr helikopter og går på pilotskole i Titusville, Florida.

Intensive studier

Det er nøyaktig ett år siden han satte sine bein på den amerikanske atlanterhavskysten.

– Jeg hadde aldri vært i USA før, og engelsken min var så som så. Nå skulle jeg begynne på et nytt liv der alt gikk på engelsk. Hva har jeg gjort nå, tenkte jeg. Men det har gått veldig greit, selv om all flyundervisning foregår på avansert teknisk engelsk, sier han og legger til at det er flere andre skandinaver på skolen. Miljøet er bra og vi hjelper hverandre. Samtidig blir vi tatt veldig godt vare på av skolen.

– Det har vært ett år med skoleundervisning en dag og flyging neste dag. Sånn har det gått gjennom hele året. Det har vært utrolig intensivt, og fritiden har gått med til studier. Det er krevende å lese 14 fag når man er 39 år. Pensumet tilsvarer to år på universitet, forteller han.

Lett å få jobb

Nå kan han sette på seg pilotbrillene med visshet om han kan fly helikoptre i Norge og Europa.

– Nå er jeg pilot ja, men fortsatt student. Jeg tar et halvt år til med instrumentutdannelse for å bli klassifisert som helikopterpilot i USA. Det er langt lettere å få pilotjobb i USA enn i Europa. Her er samfunnet lagt opp til at man skal fly, og helikopter er normalt som transport og verktøy, forteller han.

Fra Bristow Helicopter Academy i byen Titusville, letter Morten nå daglig i et Robinson-helikopter.

– Jeg skal ut og fly om halvannen time. Hvor turen går,vet jeg ikke. Men det er et utrolig flott landskap å fly over. Ofte når vi er ute og flyr, simulerer vi motorfeil og foretar en nødlanding. Da er det ikke så uvanlig at det ligger en alligator et par meter fra oss, og på grunn av varmen, flyr vi uten dører, ler han.

Håper på å bli i USA

For Morten betyr den amerikanske drømmen at han også har fått seg kjæreste.

– I romjula flyttet jeg sammen med Marisa og hennes to barn. Hun er amerikansk og jobber som engelsk-spansk språklærer. Hun har språkøre og jeg lærer henne norsk. Ellers prater jeg kun norsk med familien min på Skype.

– Vi bor nå i Orlando, en times biltur unna flyskolen i Titusville. Her går vi skogsturer eller kjøler oss ned i bassenget på utsiden. Det er nå 25 grader og Florida er den eneste staten som ikke har hatt snø denne vinteren.

– Jeg har det veldig bra nå. Drømmen har gått i oppfyllelse. Så jeg håper jeg kan bli her, sier Morten og setter seg i sin Dodge Charger for å kjøre til flyskolen. Bensinen koster fire kroner literen.

Artikkeltags