Gå til sidens hovedinnhold

– En dame hadde så angst for sommerfugler at jeg måtte ut og fange noen

Artikkelen er over 4 år gammel

Når Audun Ellefsen (39) ikke kurerer damer med skrekk for sommerfugler, ligger han på alle fire og bygger Star Wars-lego med sønnen.

KRIGSVETERANEN SOM BLE TERAPEUT

Men det er verken sommerfugler eller Star Wars som er hoved geskjeften til Risør-mannen.

Til daglig tropper han opp på poliklinikken til Asker BUP i Vestre Viken Helseforetak, hvor han jobber som spesialist i klinisk pedagogikk.

– Det er en innviklet yrkestittel, smiler Audun Ellefsen (39) i skjegget.

– Arbeidet mitt går ut på å hjelpe barn og unge som sliter. Det kan for eksempel være behandling av angst eller uro i kroppen.

Gode resultater tar tid

Faget 39-åringen snakker om er omfattende og tidkrevende. Det er psykisk helsevern for barn og unge. Han samarbeider med flere skoler gjennom PP-tjenesten og kommunene Asker, Røyken og Hurum som arbeidsområde.

– Med et så stort distrikt blir det ikke bare kontorjobbing. Jeg er også mye på farta rundt om i forskjellige kommuner, forteller han.

Oppgavene er mange og Audun må bruke tid for å oppnå resultater.

– En gutt med angst gikk aldri på skolen. Etter 2,5 år med samtaler, tropper han nå opp på videregående hver dag. Det er da jeg ser verdien i jobben min – at den gir mening, mening til å fortsette, sier Ellefsen.

Viktig: - Du er god nok!

– Man må alltid være åpen og nysgjerrig før man stiller en diagnose. Hva er det som er vanlig, hva er det som snevres inn. Stress og uro skaper overbelastninger i sinnet, som igjen fører til angst og depresjoner. Det å vite at man er god nok, uansett lidelse, er det aller viktigste, sier terapeuten.

Sommerfuglskrekk

Etter videregående utdannet han seg til førskolelærer og jobbet i barnehage og skole før han tok en master i pedagogikk på Blindern. Deretter jobbet han litt i PP-tjenesten før han satt tre år til i lesesalen for å bli terapeut.

I tillegg til den daglige jobben på barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) har han en privat praksis.

– Der behandler jeg stort sett voksne som lider av frykt og fobier, sier han.

– Tannlegeskrekk?

– Det er mange typer frykt. Noen er faktisk veldig morsomme. En dame hadde så angst for sommerfugler at hun satt inne hele sommeren. Hun måtte behandles med eksponeringsterapi. Jeg måtte altså ut og fange sommerfugler, ler han.

– Virket det?

– Ja, nå elsker hun sommeren, og har et stort bilde av en sommerfugl hengende på stueveggen, forteller Ellefsen stolt.

I FNs tjeneste

Audun hadde også sine glans-år under basketballkurven, både i Risør og Asker.

– Jeg hadde nok et talent for basketball, ja, men nå trener jeg bare for å holde liv i gleden av å spille basket. Ambisjonene er ikke så høye, sier han.

På slutten av 90-tallet reiste han ut i FN-tjeneste. Først i borgerkrigsherjede Libanon, og senere i den urolige tiden i Kosovo.

– Etter Kosovo fikk jeg tilbud om å dra videre til krigen i Irak, men jeg takket nei. Jeg var i grunn mettet da.

Ut på jakt med datteren

Den eneste adrenalinfylte turen han tar nå, er en uke i skogene på Vegårshei.

– Den årlige uka med elgjakt på Vegårshei, er den gode uka i året. Da får jeg henta meg inn igjen. Der møter jeg de samme gutta hvert år, og stemningen i skogen er veldig god, forteller han.

– Datteren min på åtte har vært med på jakt siden hun var fire, og hun elsker det. Elgjakta har blitt en sånn far-datter greie, og jeg kommer nok til å bli en meget stolt pappa når hun får tatt jegerprøven og får sin egen børse, smiler han.

Mye tid med barna

For Audun er det viktig å koble av når han har fri. Som deltidspappa bruker han så mye tid som mulig med barna.

– Sønnen min på fem og et halvt må vente litt før han får være med på jakt. Han er litt for utålmodig i kroppen. Han er Lego Star Wars-fan og fikk mye Lego til jul – til stor glede for far. Jeg er nemlig skikkelig Star Wars-nerd selv. Jeg ser filmene og leser bøkene, og på en quiz med spørsmål om Star Wars, hadde jeg nok tatt de fleste, ler han, og legger til at det ble ti timer Lego-bygging etter jul.

– Risør er hjemme

Selv om Heggedal i Asker har vært hjemmet til Audun i mange år nå, har han ingen planer om å glemme røttene.

– Det er deilig og avslappende å bo i Asker, men jeg reiser til Risør så ofte jeg kan. Det er jo det som er hjem, sier han.

Kommentarer til denne saken