Lever ekstra meningsfulle liv

LOTTERIGEVINSTER: Ole-Jacob Røren og Bodil Gryting hjemme i stua, som er fylt til randen av lotterigevinster de har mottatt.

LOTTERIGEVINSTER: Ole-Jacob Røren og Bodil Gryting hjemme i stua, som er fylt til randen av lotterigevinster de har mottatt.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Folk takker oss for å få muligheten til å gi. Det er sterkt, sier Ole-Jacob Røren. Sammen med sin kone Bodil Gryting har han samlet inn penger i en årrekke.

DEL

Dagens navn: Bodil Gryting og Ole-Jacob Røren.

Aktuell: Har til nå samlet inn 360 000 kroner til Leger uten grenser.

Ti år før Ole-Jacob Røren begynte å samle inn penger til Leger uten grenser fikk han høre en svært tragisk historie.

– Jeg leste om en ti år gammel gutt som lekte i en bil, og endte med å brenne inne. Han havnet på Rikshospitalet, hvor han ikke hadde et tilstrekkelig aktivitetstilbud, og jeg leste om hvor kjedelig han hadde det. Dessverre endte det hele tragisk: Han ble overført til sykehus i Danmark der han fikk tilført feil blodtype. Han fikk HIV og AIDS, og døde, forteller Røren.

Etter det dro han rett til Rikshospitalet, og tilbød seg å samle inn penger for dem. Han ble tatt imot med åpne armer, og startet med å sette ut bøsser i butikker og på bensinstasjoner fra Porsgrunn til Gjerstad. Ti år senere hadde han bygd opp et fond på to millioner kroner. I samme periode bygde han også opp et fond til Telemark sykehus på én million kroner. Disse fondene har per i dag mottatt 1,8 millioner kroner i renter.

Gavmilde

Historien om hvordan Røren og kona Bodil Gryting begynte å samle inn penger for Leger uten grenser, er temmelig lik.

– Vi hadde lest om organisasjonen i lengre tid, og valgte å begynne å støtte denne primært på grunn av deres nøytralitet, og tanke om at alle menneskeliv er like mye verdt, sier Røren.

De tok kontakt med Leger uten grenser, sa de ville samle inn penger, og spurte om de kunne få en kontaktperson. Det fikk de, og per i dag har de samlet inn 360 000 kroner til organisasjonen. De har satt opp nye bøsser - denne gangen motsatt vei, fra Gjerstad til Fevik - og har jevnlig lotterier med gaver de mottar fra butikker og privatpersoner.

– Det er helt fantastisk hvor gavmilde folk er. Vi opplever at de som gir oss gaver og de som gir kjøper lodd takker for at de får muligheten til å gi. Det er sterkt, sier Røren.

Han får en tåre i øyekroken når han tenker tilbake på alle de fine opplevelsene han har fått i forbindelse med innsamlingene.

– Jeg føler at vi lever ekstra meningsfulle liv.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken