De skal ha konsert på hotellet og sommerskole for ungdom: – Norsk og arabisk folkemusikk er overraskende likt

(f.v.) Robert Løkketangen, Farah Kaddour og Eirik Dørsdal spiller sammen på Risør hotell fredag denne uka.

(f.v.) Robert Løkketangen, Farah Kaddour og Eirik Dørsdal spiller sammen på Risør hotell fredag denne uka.

Kommende fredag kan du høre norsk og arabisk musikk på jazzklubbens konsert på Risør hotell. Dette samarbeidsprosjektet blir også sommerskole for ungdom i Agder.

DEL

Korkonseptet «Samspill» ble etablert i januar 2016 og rettet seg mot ungdom og unge voksne i alderen 13–30 år. Initiativet er formet av de nevnte musikerne og Sang i Øst ved Sigbjørn Tønnesland, Mimeta senter for kultur og utvikling og den libanesiske kulturskolen Action for Hope.

Ut fra dette har et nytt utvekslingsprosjekt sett dagens lys, etter initiativ fra blant andre Robert Løkketangen og Sigbjørn Tønnesland. Denne uka har et norskarabisk ensemble lansert prosjektet på ulike musikklinjer ved videregående skoler i fylket, og på fredag blir det konsert på Risør hotell.

– Sjokkerende likt

Eirik Dørsdal, Robert Løkketangen, Arild Nyberg og Farah Kaddour fra Beirut i Libanon går på scenen og forener toner fra ulike folkemusikktradisjoner. Det er overraskende likt, forteller Kaddour, som selv underviser i musikk ved kulturskoler i Beirut.

– For meg er det slik at det nesten er sjokkerende likheter imellom musikktradisjonene våre. Jeg kjenner igjen både form og rytme når jeg spiller med Eirik og Robert.

Ensemblet utforsker både norsk og arabisk tradisjonsmusikk og bruker denne musikken som utgangspunkt for improvisasjon. Kaddour er en velrenommert musiker innenfor klassisk arabisk musikk, leder flere ensembler i Libanon og jobber også for kulturskolen Action for Hope i Libanon.

Robert Løkketangen og Eirik Dørsdal er kjente lokale fjes med jazzbakgrunn. Løkketangen jobber også mye med folkemusikk, og har den siste tiden har blant annet kartlagt en del lokal folkemusikk sammen med Olaf Moen.

Sommerskole

Samarbeidsprosjektet har fått navnet «Zekrayati», forteller Dørsdal, og forteller også at de er i gang med å få på plass en sommerskole for unge musikkstudenter i Agder til sommeren.

–Det er arabisk for «mine minner», og henviser til musikken vi har rundt oss, i oss, men kanskje har glemt. Sommerskolen er for musikere i alderen 15 til 26 år, med arabisk og norske opprinnelser, og vil basere sin undervisning på kombinasjonen av tradisjon og improvisasjon.

Dørsdal, som også underviser i musikk ved Dahlske videregående skole, mener erfaringene de har fått med samarbeidsprosjektene er svært nyttige i undervisning i skolen, og i internasjonaliseringen av norsk kulturliv.

– Gjennom dette samarbeidet lærte vi oss en musikalsk tilnærming som vi mener også fungerer pedagogisk godt i sammenhenger der ulike musikktradisjoner møter hverandre. Zekrayati er et resultat av denne pågående utforskningen, og sommerskolen setter denne tilnærmingen inn i en pedagogisk ramme. Vi tror også at de erfaringene vi nå har fått også kan fungere for norske musikkpedagoger i møte med musikkskoleelever og studenter som kommer hit fra andre kulturtradisjoner, og ønsker å gi workshops for lærere i norsk musikkundervisning, på litt sikt.

Ensemblet, som denne uka altså er å finne på videregående skoler, samt på Risør hotell på fredag, skal også spille på åpningen av Arendalsuka, og på Canal Street.

Artikkeltags