Fra gaselle til skilpadde (eller ikke)

POSITIV: Terje H. Henriksen reagerer på at så mange tror det går verre enn det gjør ved Restauranthuset Kast Loss og Peterhead Bar. Noen leser bare overskrifter, skriver han.

POSITIV: Terje H. Henriksen reagerer på at så mange tror det går verre enn det gjør ved Restauranthuset Kast Loss og Peterhead Bar. Noen leser bare overskrifter, skriver han. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg slutter aldri å forundre meg over noens evne til kun å lese overskrifter for så å tro at de fikk med seg hele bildet. Jeg sikter til lørdagens oppslag om fjorårets underskudd på Kast Loss. Da jeg gikk gjennom byen denne formiddagen fikk jeg en følelse av at folk så på meg med medlidenhet og at de lurte på om jeg fremdeles ville ha råd til mine to obligatoriske rundstykker med skinke på Stavelin hver morgen. Et regnskap kan forstås på mange måter og jeg skal ikke komme med noen lang forklaring eller bortforklaring her, men bare presisere hva som var hovedgrunnen til det dårlige resultatet og hvor vanskelig det kan være å drive i en bransje som av flere blir sett på som lite seriøs.

Peterhead Bar får i følge regnskapet direkte og indirekte skyld for det dårlige resultatet og siden vi allerede har fått en del tall på trykk så kan det like gjerne komme noen fler. Peterhead Bar er et selskap som har null kroner i gjeld. Ingen kassekreditt eller misligholdt gjeld til leverandører og liknende. Så langt alt vel. Kast Loss kjøpte Peterhead for tre år siden og gikk for en rask nedbetaling, noe som gjør at alt er betalt om få måneder. I tillegg har Peterhead fått en total renovering og en ny uteservering som uten tvil har hevet totalverdien. Så langt er alt veldig bra.

Det kom derfor som et sjokk på meg da vår revisor (som er en hyggelig fyr med god kjennskap til bransjen) ville redusere den bokførte verdien på Peterhead til null. Bakgrunnen var at Peterhead hadde tapt penger siden overdragelsen, noe vi forventet kunne skje i oppstarten. For meg var det utenkelig at en bar med denne beliggenheten og som er nyoppusset og gjeldfri plutselig skulle være verdt null kroner.

Da jeg gikk gjennom byen denne formiddagen fikk jeg en følelse av at folk så på meg med medlidenhet og at de lurte på om jeg fremdeles ville ha råd til mine to obligatoriske rundstykker med skinke på Stavelin hver morgen.

Jeg stilte derfor revisor følgende direkte spørsmål: Hvis Peterhead for eksempel hadde vært en mekanisk bedrift med samme verdier og potensiale hadde verdien da blitt skrevet ned? Svaret var at det trolig ikke ville skjedd.

Dette viser hvor vanskelig det kan være å drive i denne bransjen. Vi har altså måttet bokføre et kjempetap som vi mest sannsynlig hadde unngått hvis vi hadde drevet i en «ordentlig» bransje.

Dette var i fjor. Vi har svelget denne kamelen og satser for fullt fremover. Siden lørdagens avis var full av blodrøde Kast Loss-tall har jeg lyst til å vise til noen andre tall som aldri kom på trykk i AAB. I sommer kunne Kast Loss og Pir1 vise til et rekordoverskudd på 2,6 millioner kroner for de to travleste månedene. Dette tilsvarer rundt halvparten av den totale årsomsetningen for fem år siden, så noe riktig må vi da gjøre.

Jeg håper derfor at jeg vil ha råd til mine skinkerundstykker på Stavelin også i fremtiden.

Gratulerer med rekordoverskudd for årets sommer! Artiklene om restaurantbransjen i Risør som var på trykk lørdag er basert på de offisielle tallene for 2015 fra Brønnøysundregistrene. Når tallene for 2016 foreligger, vil de også bli omtalt. Red. anm, AAB

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken