Nettavisen: Lite og dårlig søvn kan forårsake store og negative konsekvenser for helsen din. Nettavisen har tidligere skrevet at dårlig søvn øker risikoen for hjerteinfarkt og slag og påvirker immunforsvaret negativt.

Det er derfor liten tvil om at søvn er viktig for å opprettholde en god helse. I 2018 skrev forskning.no om en stor studie som antydet at det å sove ut i helgene kan redusere den økte dødsfaren knyttet til lite søvn.

Nå har imidlertid den amerikanske forskeren Christopher M. Depner sammen med kollegaer sett på hva som skjer med fettlagring og insulinfølsomhet når du prøver å ta igjen tapt søvn. Det skriver forskning.no.

LANDET RUNDT

Under fanen «Landet rundt» deler Aust Agder Blad artikler fra andre aviser i Amedia-konsernet, inkludert Nettavisen og Broom. Denne artikkelen er én av dem.

 

Større fare for diabetes

Én gruppe deltakere fikk sove ni timer hvert døgn, en annen gruppe sov fem timer, mens en siste gruppe fikk sove i fem timer fem dager i strekk før de fikk sove så lenge de ville i helgen. Studien varte i ni dager.

Resultatet viste at kroppen til deltakerne i den siste gruppen fikk seg en smell etter helgen. For selv om de spiste mindre de to dagene de fikk sove lenge, begynte de å spise mer snacks og la lettere på seg når de igjen fikk sove kun fem timer om natten, ifølge forskning.no.

Insulinfølsomheten sank faktisk lavere enn hos gruppen som sov fem timer jevnlig, uten å prøve å ta igjen tapt søvn i helgen. Lav insulinfølsomhet er et tegn på diabetes 2.

Det hjelper derfor ikke å sove ut i helgene, da det kan gi større konsekvenser for helsen enn om du sover like mange timer hver natt.

Kan ta igjen noe søvn

Forskningen viser derfor at det beste er å få nok søvn hver eneste natt, og i alle fall ikke prøve å ta igjen søvn om du har sovet for lite noen dager.

- Funnene våre tyder på at det ikke er en effektiv strategi å ta igjen tapt søvn i helgene for å forhindre helseproblemer som er assosiert med for lite søvn over tid, skriver forskerne i forskningstidsskriftet Current Biology.

Tidligere i vinter skrev Nettavisen om det å ta igjen tapt søvn, og én av dem vi snakket med er søvnforsker og psykolog Børge Sivertsen.

- Det korte svaret er at du kan ta igjen litt tapt søvn, men ikke alt. Du kan ikke bare legge til de tapte timene i løpet av uka i helga, men til en viss grad kan du ta igjen noe søvn, sa han til Nettavisen.

Søvnregnskapet ditt går altså ikke i null selv om du sover ekstra i helgene. Søvnforskeren påpeker også at det å «ta igjen tapt søvn» vil forstyrre søvnmønsteret ditt.

- Jo mer du forsøker å ta igjen, dess mer blir effekten av såkalt «sosialt jetlag», altså en skjevhet i døgnrytmen som kan gjøre det vanskeligere å sove godt i løpet av uka. Generelt fraråder vi egentlig å sove lenge i helgene, men klart, et par timer ekstra kan du tåle, sa Sivertsen.