Gå til sidens hovedinnhold

- Det er helt essensielt å unngå kutt i brannberedskapen

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Brannvakta i Risør er igjen oppe til diskusjon og i kommunedirektørens forslag til budsjett er et av forslagene å kutte dagens ordning med fire mann på dagvakt til to i løpet av et par år. Det vil være innenfor lovverket å gå ned til to på dagvakt, men som utrykningsleder og tillitsvalgt Jan Olav Lundberg skriver i et leserinnlegg i dagens AAB, så er det en grunn til at Risør har valgt å ha høyere bemanning enn man behøver.

– Det handler om at Risør regnes sammen med Røros som en av de best bevarte trehusbyene i Europa, skriver Lundberg.

En slik status forplikter naturlig nok, og det er nesten litt pussig at debatten om å spare penger i brannvesenet kommer opp igjen. Senest i fjor ble det samme diskutert i bystyret, og da ble det blant annet vedtatt «at utgangspunktet for beredskapen bør være dagkasernert brannvakt som i dag, hvis ikke dette kan erstattes av en tilsvarende god beredskap».

Ifølge Lundberg så vil det helt klart svekke beredskapen hvis politikerne går for forslaget til kommunedirektøren.

Stadige forslag om innsparinger tærer også på mannskapene på brannvakta. Det er ikke vanskelig å forstå at det er belastende når jobben din stadig kommer opp som et spareforslag. Spesielt motiverende er det nok neppe heller.

Det er helt essensielt å unngå kutt i brannberedskapen. Selv om det gjør at utgiftene er høyere enn de kunne vært. Selv om beredskapen er bedre enn den trenger å være. For til syvende og sist handler det om tryggheten til befolkningen. Og muligheten for å unngå en storbrann i trehusbyen.

Kommentarer til denne saken