Gå til sidens hovedinnhold

Dette er gigafabrikken på utkikk etter når de skal ansette 2.500 personer

Morrow Batteries vil kopiere den norske oljemodellen.

For abonnenter

Jubelen var stor i Risør, Gjerstad og resten Østre Agder da Arendal danket ut Kristiansand, Vennesla og Lista i finalerunden om å få batterifabrikken til nærmere 20 milliarder kroner og med opptil 2.500 arbeidsplasser.

Planen er at første byggetrinn til Morrow Batteries' gigafabrikk skal stå ferdig i 2024.

På fabrikken skal det produseres batterier til bil- og skipsindustrien. En offensiv administrerende direktør i Morrow Batteries, Terje Andersen, har gjentatte ganger proklamert at det blir «verdens grønneste batterier».

Oljeeventyrets modell

I en podkast fra Agderposten forteller Terje Andersen om hvordan de ser for seg å bygge opp fabrikken med 2.000-2.500 ansatte.

– Jeg tror vi kan se modellen på hvordan man utviklet og kapitaliserte oljenæringen. Til å begynne med var det en stor andel som kom fra Houston, Texas og andre steder de hadde kunnskapen i DNA-profilen sin. De menneskene kommer til å bli viktige for oss også – at vi har batterikompetente mennesker, sier han.

– Vi søker i dag etter et knippe mennesker i Asia og Europa som har bygget og utviklet batterifabrikk og batteriteknologi, slik at vi får om bord disse kompetente industrimenneskene, fortsetter Andersen.

Les også

Nå røper den nye eieren planene for Trekta 2

Så er planene å bygge opp kompetansen i Norge.

– Da vil vi systematisk over tid sikre at balansen er god mellom de som kommer fra et annet sted i verden og de norske. Til å begynne med vil det kanskje være noen flere personer som kommer fra et annet sted i verden, men over tid vil det være mange flere norske med. Dette vil bli en god blanding. Jeg tror mange vil komme til Norge og at det blir det nye hjemlandet til veldig mange, sier Andersen i podkasten.

Industriell revolusjon

Til Fædrelandsvennen har Andersen tidligere snakket om at fabrikken vil ta del i industri 4.0, som er den fjerde industrielle revolusjon med stor bruk av roboter og digitalisering. Likevel mener han at det er realistisk med minst 2.000 personer ansatt.

– Dette blir et samspill mellom mennesker og roboter. Vi kommer ikke til å ha så mange i produksjonen som man tidligere har sett, men vi trenger ansatte til alt innen vedlikehold, ingeniører og spesialistoperatører, uttalte Andersen, som offensivt mente at de ville ta digitaliseringen og robotiseringen lengre enn konkurrentene.

– Vi vil også automatisere til det ytterste og kan også knipe noe der. Renhet blir også viktig. Vi skal skape den grønneste fabrikken i verden. Vi slipper også avgifter gjennom toll og begrensninger på varer inn til Europa. Samtidig må vi ha kostnader på samme nivå for å utkonkurrere asiatene. Vi er godt forberedt, fortalte han avisen i desember i fjor.

I oktober i fjor ble det kjent at Morrow Batteries også skal bygge en mindre batterifabrikk. Dette skal være et testsenter for forskning og utvikling med 100–150 ansatte. Det er ennå ikke offentliggjort hvor denne havner.

Les også

Moland-driverne føler seg ført bak lyset: – Ordføreren har satt 500 arbeidsplasser i spill

Kommentarer til denne saken