Dobbeltkommunikasjon – minst!

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Dobbeltkommunikasjon, det vil si å gi to delvis motstridende budskap samtidig, er vanskelig. Men det er en øvelse jeg driver med under koronapandemien. Noen ganger prøver jeg meg også på trippelkommunikasjon.

Fylkesmannen i Agder, statens øverste representant i vår region, har i et nylig møte pålagt oss ordførere følgende: For det første skal vi sørge for en kontrollert og forsvarlig «gjenåpning» av samfunnet. Inntil annet blir bestemt. For det andre skal vi ivareta et strengt smittevern med tanke på alvorlige smittetopper som vi har foran oss. For det tredje skal vi holde koronadugnaden varm og entusiastisk, slik at folk fortsatt godtar strenge begrensninger og restriksjoner.

Om ikke tre ulike budskap er nok, må vi også vurdere og planlegge langs en tidsakse der svært mye kan påvirke utviklingen. Nå er smittespredningen relativt lav. I Risør har vi i skrivende stund ingen bekreftet smittet. Det er positivt. Spørsmålet er selvsagt hvor lenge vi klarer å holde nullen. Den store frykten i kommunen er smitte og smittespredning innenfor våre helse- og omsorgsinstitusjoner. Det er først og fremst en trussel for eldre og sårbare personer. Men det kan også føre til at mange helseansatte blir smittet, syke og i alle fall må i karantene. Vi har heldigvis en reservebenk av folk med helsefaglig bakgrunn, som nå har meldt seg. Vi kan pålegge forlenget arbeidstid og ekstra vakter. Men uansett er dette sårbart og vi kan bli stilt overfor store utfordringer.

Jeg ser fram mot sommeren og tenker meg to ytterpunkter. Det ene ønsker jeg sterkt. Det andre frykter jeg. Det jeg virkelig håper er at sommeren som blir så normal som mulig. Vi kommer neppe til å unngå strenge smittevernregler, men jeg håper næringslivet vårt kan drive godt og kreativt innenfor reglene. Jeg håper hyttefolk finner seg vel til rette. Kanskje kan vi til og med få til noen mini-varianter av de viktige festivalene våre. Risør vil også være et veldig attraktivt reisemål når utenlandsreiser begrenses.

Det motsatte scenarioet er vi får flere smitta og syke og at strengere smitteverntiltak må innføres. I verste fall er bare matvarebutikker og apotek åpne og folk kan bare gå ut av hjemmene sine med godkjent grunn. Da har også hytteforbudet og andre restriksjoner kommet tilbake. Dette håper jeg inderlig aldri vil skje.

Mange forhold vil påvirke utviklingen fram mot sommeren. Også en del som vi ikke kan kontrollere og som henger sammen med hvordan situasjonen ellers er i landsdelen og landet. Men mitt hovedpoeng er at hvis vi er strenge i forhold til smittevern nå og i ukene framover, øker det sjansene for at vi vil nærmere oss det mest positive scenarioet. Slurer vi med smittevernet nå, øker sjansene for på gå motsatt vei.

Min tydelige oppfordring til alle i Risør og alle som nå besøker Risør er å være veldig nøye med smittevern. Vask hender, hold avstand på minst to meter og ingen grupper skal være på mer enn fem personer. Nå ønsker vi igjen hyttefolk velkommen tilbake til Risør, men fortsatt sier de nasjonale retningslinjene at reiser skal være nødvendige. Nødvendigheten vurderes av hver enkelt. Tirsdag kom også nye råd om innenlandsreiser fra Folkehelseinstituttet (FHI). Her heter det: Det er fortsatt et godt smittevernråd å redusere fritidsreiser for å unngå risiko for smittespredning mellom steder.

Ved fritidsreiser er det ekstra viktig å holde seg til de generelle rådene:

Er du syk skal du ikke gjennomføre fritidsreiser, heller ikke til hytta. Du skal heller ikke reise eller dra på hytta når du er i karantene. Det eneste unntaket er når du er uten symptomer, og opphold på hytta er eneste måte å unngå nær kontakt med et covid-19-sykt husstandsmedlem. Reis hjem, dersom tilstanden tillater det, hvis du blir syk mens du er på hytta. Ikke foreta reiser eller aktiviteter som gir økt risiko for at du får behov for redningstjenesten eller helsetjenesten. Unngå kollektivtransport når det er mulig. Sørg for å overholde helsemyndighetenes oppfordring om to meters avstand til andre. Vær i størst mulig grad bare sammen med dem du er sammen med til vanlig og er på reise med. Unngå trengsel i butikker som er dimensjonert for færre mennesker. Ta om nødvendig med det du trenger hjemmefra.

Jeg er sikker på at lokale kjøpmenn klarer å møte utfordringen om å levere mat og andre varer til hyttefolk (og fastboende) med like liten smittefare som om varene ble kjøpt i Oslo eller andre steder. Den samme klarer våre serveringssteder som har gode takeaway-tilbud med trygg levering. Utepilsen må også nytes slik smittevernreglene sier.

Så altså; tenk og praktiser strengt smittevern nå. Da investerer vi i en best mulig sommer i Risør og Norge.

Per Kr. Lunden, ordfører

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken