Facebook-regler for leger: – Vanskelig å gjennomføre i lille Risør

Fastlege Lars Kjørholt mener det er problematisk å legge føringer for om fastleger kan ha pasienter på vennelista si på Facebook. Foto: Juni Wendelin Fasting/arkiv

Fastlege Lars Kjørholt mener det er problematisk å legge føringer for om fastleger kan ha pasienter på vennelista si på Facebook. Foto: Juni Wendelin Fasting/arkiv

Av

Fastleger bør ikke ha pasienter på vennelista si på Facebook, mener rådet for legeetikk. Det blir vanskelig på små steder, sier tillitsvalgt for legene i Risør.

DEL

Rådet for legeetikk foreslo forrige uke nye regler for bruk av Facebook og etikk for leger. Det var NRK Nordland som først skrev om saken. Rådet problematiserer altså at leger har pasienter på vennelista si på Facebook:

– For å opprettholde profesjonell distanse, bør leger ikke være Facebook-venn med nåværende eller tidligere pasienter. Forespørsler bør høflig avslås, og med en begrunnelse, skriver leder for rådet, Svein Aarseth.

Flere medier har omtalt saken i etterkant, og flere leger i mindre byer og andre steder har uttalt at det kan bli problematisk.

Vanskelig i praksis

Tillitsvalgt for fastlegene i Risør, Lars Kjørholt, mener i likhet med mange andre leger som har uttalt seg, at det blir vanskelig å opprettholde et "venneforbud":

– Nå bor vi i lille Risør, og mange av min facebookvenner er mine pasienter. Det ville være rart for meg å fjerne disse fra vennelista mi.

En annen ting er at mye av det som skjer i lokalsamfunnet, annonseres på Facebook, sier han:

– Mange arrangementer og aktiviteter legges ut der. Flere av disse organiseres av mine venner der, så det blir et ekstramoment som gjør dette vanskelig å overholde, etter min mening.

Opp til den enkelte

Kjørholt sier at bor man på et lite sted og jobber som fastlege, kan man uansett ikke unngå å møte pasienter som også er venner. Han mener det bør være opp til hver enkelt lege å sette grenser. At folk kontakter ham om medisinske problemstillinger er ikke noe problem, verken "i virkeligheten" eller på sosiale medier, sier han:

– Jeg treffer jo pasienter som er venner både på butikken, fotballtreninga eller på byen. Det må man kunne foholde seg til. Det har aldri vært et problem for meg at folk kontakter meg om medisinske spørsmål i sosiale medier. Det er for meg ikke noen forskjell på å møte noen i sosialt lag eller på Facebook, så å legge opp retningslinjer for dette tror jeg blir veldig vanskelig.
Artikkeltags