Vil hente inn lokalkunnskap om sel

Skal lære mer om selen: Aust- og Vest-Agder fylkeskommune har meldt seg på i selsaken og håper nå at både lokalkunnskap og GPS-merking skal gi kunnskap om hvor selen oppholder seg. Foto: Arkiv

Skal lære mer om selen: Aust- og Vest-Agder fylkeskommune har meldt seg på i selsaken og håper nå at både lokalkunnskap og GPS-merking skal gi kunnskap om hvor selen oppholder seg. Foto: Arkiv

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Hans Fløystad påtok seg tidligere i vår rollen med å koordinere opprydningen av det mange har ansett som en selinnvasjon langs Sørlandskysten. Nå sier rådgiveren i fylkeskommunen at lokale observasjoner vil bli viktig for tellingen i august.

DEL

Da Aust-Agder fylkeskommune inviterte til et åpent selmøte i Flødevigen tidligere i vår, var debatten tydelig preget av mistillit mellom fiskerer og forskere og dårlig kommunikasjon.

Onsdag forrige uke initierte fylkeskommunen det første møtet i det man håper skal ende i et selseminar i 2017 med både oppdaterte forskingsresultater og bedre klima mellom aktørene i saken.

Til stede var både representanter fra Jeger- og fiskerforbundet, Havforskningsinstituttet, Universitetet i Agder (UiA), Fiskarlaget og to kommunale representanter. Hans Fløystad er godt fornøyd med resultatet.

Lokale kystlag

–Jeg syntes vi ble enige om mange spennende ting. Det ene er at fylkeskommunen skal hente inn lokalkunnskap i forkant av tellingen som skal utføres av havforsk i august, sier Fløystad.

Rådgiveren sier at fylkeskommunen vil engasjere småfiskarlag, Statens naturoppsyn (SNO) og Skjærgårdstjenesten i kommunene til å samle inn informasjon om hvor selen oppholder seg fra juni til september.

–Planen er da at den lokale informasjonen skal resultere i et kart som sier hvor selen oppholder seg. Dette skal være til hjelp når havforsk begynner å telle i august, sier Fløystad.

Det har vært mye diskusjoner rundt hvilket fiskeslag selen beskatter i våre fjorder. Mange fiskere mener selen ikke bare spiser øyepål slik forskerne påstår, men at den også spiser torsk og andre fiskeslag.

Eget masterstudie

– Under møtet kom det også opp et forslag om at vi det skal opprettes et masterstudie på UiA som skal ta for seg hva selen spiser på Skagerakkysten. Universitetet er svært positive, men det er selvsagt en del ting som må på plass, sier Fløystad.

Blant annet må SNO bidra med innhenting av data.

– Dette vil dreie seg om å analysere selens avføring, på denne måten skal man kunne finne ut hva slags fisk selen spiser, sier Fløystad.

På spørsmål om hvorfor denne metodikken ikke har blitt brukt tidligere for å komme til bunns i beskatningsspørsmålet, er Fløystad klar i sin tale.

– Det virker ikke som det har vært noen stor interesse fra forskernes side på å se nærmere på dette. Nå som trykket har blitt større har forøvrig viljen kommet etter, sier Fløystad.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken