Varsler ny flom - øker til oransje nivå i både Risør og Gjerstad

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Mens vannivået så vidt er på vei tilbake etter helgens flom, varsler NVE ny flom- og jordskredfare i Aust-Agder, Telemark og Vestfold fra tirsdag.

DEL

NVE varsler om flom på oransje nivå i Aust-Agder og Telemark fra og med tirsdag morgen.

Det er ventet opptil 70 millimeter regn i disse områdene fra tirsdag morgen.

– Etter helgens store nedbørsmengder er grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken veldig høy. Bratte skråninger samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i sitt flom- og jordskredvarsel.


NVE opererer med fire ulike aktsomhetsnivåer i sitt varslingssystem, fra grønt (generelt trygge forhold) til rødt (ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden. Flomfaren i både Risør og Gjerstad ligger nå på tredje nivå, som er oransje.

Dette betyr oransje varslingsnivå:

Alvorlig situasjon som forekommer sjelden, krever beredskapsmessige forberedelser og kan medføre alvorlige skader.

  • Mange skredhendelser; noen kan få store konsekvenser.
  • Omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. Gjentaksintervallet er mer enn 5 år.
  • TIPS OSS: Har du værbilder du vil dele med oss? Send dem til linda@austagderblad.no. TIPS OSS OM VÆRET PÅ TLF 911 33 626


Folk som skulle ut og titte skapte trøbbel

Rammer like etter flomkaos

Mandag morgen var vannstanden på vei ned i de fleste elvene på Sørlandet etter at et voldsomt regnvær i helgen sørget for vannkaos og flere stengte veier. Blant annet var E18 stengt flere steder, men trafikken går nå som normalt.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skriver i sin analyse at vannet fortsatt stiger i Todalselv ved Flaksvatn, og at flomvarselet for dette området er på oransje nivå. Utover dette ser flommen ut til å være på retrett, men det betyr ikke nødvendigvis at faren for skader er over.

– Rask senkning av vannstanden etter flom kan også forårsake utglidninger lokalt. Vær spesielt oppmerksom på utglidninger i områder hvor det er kartlagt kvikkleire og i områder med marine avsetninger, skriver NVE.

Veier stengt

Strekningene på E18 som var stengt på grunn av flommen, ble åpnet igjen natt til mandag. Agder politidistrikt bekrefter at vannet har begynt å trekke seg tilbake.

– Det har ikke kommet inn noen nye meldinger, det har vært helt stille, sa operasjonsleder Per Kristian Klausen til NTB klokken 5 mandag morgen.

Flere fylkesveier er imidlertid fortsatt stengt.

I helgen ble Tvedestrand hardt rammet. Søndag gikk innsjøen Tjenna i byens sentrum langt over sine bredder og førte til at vannet sto opp etter husveggene.

Allerede tidlig søndag ettermiddag var det blitt så dramatisk at rådmann Jarle Bjørn Hanken ba folk holde seg unna sentrum.

En lang rekke veier ble oversvømt og totalt uframkommelige for biler i Aust-Agder. Hovedfartsåren E18 ble stengt mange steder fra Porsgrunn og gjennom store deler av fylket og fram til Kristiansand.

Artikkeltags