– Vi vil bli kjent med nordmenn

ØNSKER SEG ET NETTVERK:  Fra venstre: Dido Tabuse (19), Filmon Magos (18), Failsal Alhussein (17), Khaled Khan (19), Desbele Berhe (23).

ØNSKER SEG ET NETTVERK: Fra venstre: Dido Tabuse (19), Filmon Magos (18), Failsal Alhussein (17), Khaled Khan (19), Desbele Berhe (23). Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I kollektivet for enslige mindreårige flyktninger på Vestlandsstykket i Risør bor det 17 ungdommer. Alle har et genuint ønske om å bli kjent med norske ungdommer og norske familier.

DEL

– Jeg syns det er vanskelig å vite hvordan jeg skal bli kjent med norske ungdommer, jeg vet liksom ikke hva jeg skal si først og hvordan jeg skal komme i kontakt, sier Faisal Alhussein (17).

Faisal og de andre ungdommene i kollektivet har alle et genuint ønske om å integreres i det norske samfunnet, både for å lære om språket og kulturen.

– Men det er ikke så lett å få til, sier Faisal.

Omgås kun hverandre

Sammen med faglig ansvarlig og for tiden konstituert leder for bofellesskapet, Signe Garthe, møter fem av beboerne Aust-Agder Blad for å fortelle om ønsket de har om å bli kjent med norske ungdommer og norske familier.

– Slik det er i dag så omgås de stort sett bare hverandre. De går på skolen på VIRK og bor i kollektivet. Begge stedene omgås de stort sett andre flyktninger. Interaksjonen med de lokale er minimal, sier Garthe.

Håper på samarbeid

Å bli kjent med norske ungdommer står høyt på ønskelista for guttene, som i realiteten kun er et steinkast unna der de fleste av byens ungdommer oppholder seg daglig.

– Slik jeg opplever det er det et veldig klart skille mellom Risør videregående skole og VIRK. Jeg har forsøkt å sende en mail til rektor ved skolen for å se om det er mulig å få til noe, men så langt har det ikke resultert i noe, sier Garthe.

Etter endt skolegang på VIRK, vil noen av ungdommene begynne på videregående.

– Jeg håper jeg skal begynne på skolen der etter hvert, og da hadde det vært fint om jeg kjente noen, sier Filmon Hagos (18).

Møtes på fotballen

Dido Tabuse (19) har bodd i Risør i halvannet år. Han spiller fotball og trener i tillegg et barnefotballag.

– Gjennom fotballen har jeg blitt kjent med noen, og det er kjempehyggelig. Men når treningen er over og alle går hjem, så blir det liksom ikke noe mer. Det hadde vært fint å bli litt mer kjent med noen, sier Dido.

Garthe savner en naturlig arena hvor flyktningene kan møte og bli kjent med de lokale.

Ville betydd mye

– Jeg tror faktisk ingen av de ungdommene som bor i kollektivet nå har vært hjemme hos en norsk familie. Hvis de ikke blir kjent med nordmenn og norsk kultur, så vil det også bli vanskeligere å lykkes med integreringen, sier Garthe, som håper at folk vil ta oppfordringen om å åpne dørene for ungdommene på alvor.

– For disse ungdommene som kommer alene til Norge, ville det betydd utrolig mye å bli kjent mede en norsk familie. Vi snakker ikke om å ha daglig kontakt, men kanskje en middag av og til, litt hjelp med lekser eller øvelseskjøring. Det handler mye om å bare vite at man har noen, sier Garthe og legger til:

Ta kontakt

– Hva kan folk gjøre hvis de har lyst til å bli kjent med ungdommene.

– Nå i første omgang kan de som ønsker det ta kontakt med meg, avslutter Garthe.

Artikkeltags