Gå til sidens hovedinnhold

For 75.000 kroner kan Risør nå få en slik – som alle kan bruke

Risør kommune ønsker å lage en såkalt «Dagsturhytte» i Risør. For kun 75.000 kroner får vi et anlegg til en million – om politikerne vil.

For abonnenter

Dagsturhytteprosjektet har vært oppe til politisk debatt i noen runder, og har evnet å engasjere både kommunens ansatte og politikerne.

Nå kommer den endelige søknaden som politikerne må ta stilling til. Skal vi tilrettelegge og klargjøre en tomt, og spytte inn 75.000 kroner, i motytelse kommer Sparebankstiftelsen SR-Bank, fylkeskommunen og spillemidlene med resten. Totalverdi, en million kroner.

Så hva er en dagsturhytte? Og for hvem? Slik beskrives det:

– Dagsturhyttene skal være attraktive turmål hvor man kan ta seg en pause, spise matpakka, få littvarme, treffe andre, oppleve naturen omkring og kanskje bla i en bok. Hyttene er på ca. 14 kvadratmeter innvendig, og skal ha solcellebelysning, vedovn og et lite turbibliotek med bøker som besøkende kan se i. Fylkesbiblioteket vil bidra med bøker til biblioteket, mens folkebiblioteket får ansvar for den videre oppfølgingen. Hyttene er ment for dagsturer, og skal være åpne hele året. Det legges ikke opp til overnattingsmuligheter i hyttene. Hyttene skal være like i alle kommuner, og hyttas utforming ble valgt etter en arkitektkonkurranse der Feste Sør AS sitt forslag vant.

Hytta skal monteres på forhånd, og kjøres på plass med lastebil og helikopter. Kommunen får deretter ansvar for drift og vedlikehold – men materialvalga i bygningen er bevist, så vedlikeholdet skal være på et minimum.

Les også

Hytta blir tilgjengelig for alle – slik skal den se ut

Kommunen ser for seg en rekke positive sider ved en slik etablering. Erfaring viser at de blir populære turmål, det er bra for folkehelsa og være en god kilde til rekreasjon og friluftsliv. I Sogn og Fjordane, der de har hatt 26 hytter en stund, viser at besøket lå på rundt 400.000 i en periode på tre år.

Nå er det opp til politikerne å si ja eller nei til den beskjedne investeringen, samt å si ja til oppfølgingen som kreves. Det siste er blant annet foreslått satt vekk til turlag eller lignende som kan ta ansvar for det.

Hvor hytta skal ligge er ikke avklart, men kommunedirektøren foreslår at det lages en arbeidsgruppe hvor lokale lag og foreninger, samt Friluftsrådet, inviteres med for å meisle ut videre gang – skulle politikerne si ja.

Det avgjøres i formannskapet førstkommende torsdag.

Kommentarer til denne saken