Vil fange skjebner gjennom linsa

PÅ TILBUDSSIDEN: Julie Trulsvik Rasmussen har sommerjobb på Pir1 i Risør, men har også store planer for hva hun skal bli når hun blir voksen.Foto: Hans Petter Bjerva

PÅ TILBUDSSIDEN: Julie Trulsvik Rasmussen har sommerjobb på Pir1 i Risør, men har også store planer for hva hun skal bli når hun blir voksen.Foto: Hans Petter Bjerva

Artikkelen er over 3 år gammel

Under baldakinen på Pir1 kan du i sommer treffe smørblide Julie Trulsvik Rasmussen.

DEL

Når Risør bader i solskinn, stemningen er oppadgående og temperaturen behagelig, så er Pir1 et yndet sted for en liten pause.

Blant årets personell finner du Julie fra Risør. Hun regelrett elsker jobben da det gir henne plenty av tid til å være utendørs.

– Jeg stortrives her på Pir1, og da særlig på dagtid. Det er et utrolig hyggelig sted å jobbe, med kunder som stort sett er både fornøyde og tilfredse, forteller hun.

Elsa på besøk

På dagtid er det stort sett barnefamilier som okkuperer bordene og sofakrokene på flåta. Da er det gjerne de nedisede øltårna som fanger ungenes interesse. Til dem har Julie en liten hemmelighet.

– Det er mange som spør om det er Elsa (fra Disney-filmen «Frost», journ.anm.) som har gjort det. Da forteller jeg at Elsa var innom her en dag og koste seg masse. Da blir øynene på ungene kjempestore og de syntes det er kjempegøy, forteller hun.

Men barjobben er kun for sommeren. Egentlig vil Julie se verden, historiene og kulturene igjennom kameralinsa. Men samtidig mener hun det er likhetstrekk mellom de to jobbene.

Skape tiltro

– Både som bartender og fotograf må jeg utfordre meg selv til å forholde meg til andre mennesker i en spesiell rolle. I begge tilfeller er det som oftest folk man ikke kjenner, men samtidig så skal man få de til å være avslappet og føle en tiltro, forteller hun.

Når årets trebåtfestival er unnagjort er det studier i Oslo som venter. Studier som skal underbygge hennes egentlige ambisjon som er å bli nyhetsfotograf. Da gjerne i verdens verste områder.

– Til høsten håper jeg å komme inn på andreåret med utviklingsstudier. Fra før har jeg blant annet jobbet som journalist i sjøforsvaret samt tatt ett år med kunstfoto.

Utviklingsstudier fokuserer på de store spørsmålene rundt globalisering og internasjonale forhold. Hvorfor noen land er fattige og andre er rike og hva som da både hemmer og fremmer økonomisk vekst.

– Men hvorfor utviklingsstudie når det er fotograf du vil bli?

– Jeg vil ha bakgrunnskunnskapen som gjør meg bedre skikket til å vite hva jeg tar bilder av. Skal jeg være til stede og observere i andre kulturer så må jeg kunne bedre forstå deres problemer.

Gravid 11-åring

Julie har reist mye tross sin unge alder. En av dem var til Mellom-Amerika, der hun traff en ung skjebne som har gjort inntrykk.

– Jeg var i Nicaragua da jeg traff en elleve år gammel jente. Hun hadde blitt overfalt og gjort gravid.

– Landets lovverk tillater derimot ikke kvinner å ta abort, så denne jenta måtte sendes til utlandet for å få utført operasjonen.

– For å forstå andre kulturer må man bryte ned barrieren om at ens egen er den eneste rette.

– Det er slike historiene jeg ønsker å få fram. At den jevne nordmannen skal se at elleveåringen også er et menneske og at det har en historie.

Vil gjerne bli krigsfotograf

Det er mange som har drømmer om å leve av både fotografi og utviklingsarbeid. Men Julie har sin plan klar. Hun kan godt tenke seg å gå inn i områdene som alle instinktivt unngår.

– Jeg hadde en kontaktperson som holdt på med krigsfoto, et område som jeg har interessert meg veldig for.

– Når jeg ser bilder fra slike områder, eller dokumentarer om dette temaet, så vekker det noe i meg. Det treffer meg.

– Men hvorfor ønsker du å oppsøke slike områder og konflikter?

– Adrenalin, kanskje. Jeg er en som liker å ta risiko og utfordre meg selv, avslutter hun.

Artikkeltags