En mørk dag på Agder

UNNTATT FRA LOVEN: Den Norske Kirke.

UNNTATT FRA LOVEN: Den Norske Kirke. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Norske kirker har unntak fra arbeidsmiljøloven og adgang til å forskjellsbehandle homofile i samliv. De gjør det også - på Sørlandet.

DEL

Leder

Lokalavisen Lister 24 meldte tirsdag følgende nyhet fra vår landsdel: Organisten Ruen Hauan fra Lyngdal nektes å spille i to kirker i Vest-Agder fordi han lever i et homofilt samliv. Hauan får ofte spille som vikar i Lyngdal kirke og Kvås kirke. Men i nabomenighetene i Eiken og Hægebostad nekter de å bruke ham.

"Ikke naturlig"

Soknepresten sier til Dagbladet, som senere plukket opp saken sammen med blant andre NRK, at det ikke er naturlig for dem å bruke Hauan «fordi han har valgt den måten å leve på. Å leve i samboerforhold med en annen mann samsvarer ikke med det vi underviser i våre menigheter».

Støtter seg på norsk lov

Med loven i hånd (!) sier soknepresten at det menigheten bedriver ikke er diskriminering. Sørgelig nok har han trolig rett – i juridisk forstand. Norske kirker har nemlig unntak fra arbeidsmiljøloven og adgang til å forskjellsbehandle homofile i samliv. Adgangen er begrenset til vigslede stillinger og stillinger sterkt knyttet til kjernevirksomheten i trossamfunn – og kan dermed kanskje også omfatte en organist. Dette skjer i Norge. I 2016.

Kirken har påvirkningskraft

Saken fra Sørlandet har ikke overraskende vakt stor harme i store deler av landet. Dette er en praksis som framstår foreldet, gammeldags, sneversynt og lite medmenneskelig. Den norske kirke er en viktig samfunnsaktør som fortsatt har stor påvirkningskraft. Når representanter for kirken avslører et så til de grader konservativt og lite nestekjærlig menneskesyn, får det konsekvenser.

Til unge homofile på Sørlandet: Hev hodet. Vær stolt. Vi som står sammen med dere er mange, og vi flytter oss ikke.

Linda Joachime Helgesen Aslaksen

Vi har et særlig ansvar for de unge

For hver eneste autoritetsperson som kommer med uttalelser som dette blir det vanskeligere for unge homofile og lesbiske å komme ut av skapet. Vi har alle et ansvar for å bidra til gode oppvekstvilkår for unge i våre lokalsamfunn, uansett hvilken legning de har.

Til de som følte seg rammet av holdningene fra kirkene helt sør i Agder denne uka: Hev hodet. Vær stolt. Vi som står sammen med dere er mange, og vi flytter oss ikke.

Artikkeltags