Vis mot nå, menneske

IDYLLEN SOM SLO SPREKKER: Vi vil helst ikke tenke på det. Men, vi må. Risørsamfunnet er ikke perfekt.

IDYLLEN SOM SLO SPREKKER: Vi vil helst ikke tenke på det. Men, vi må. Risørsamfunnet er ikke perfekt. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hvordan skal vi oppføre oss når ubehaget dukker opp på dørterskelen?

DEL

Fra redaktøren Denne uka kunne politiet i Risør fortelle at de jobber med flere funn av barneporno. Én mann er allerede tiltalt, og det er gjort beslag hjemme hos to til. I tillegg arbeider politiet med flere liknende saker i Risør.  Tipsene kommer fra Interpol og Kripos, som har monitorert nettsteder for slik aktivitet. På den måten har de funnet IP-adressene som er lokalisert i kommunen vår. Nå foregår resten av etterforskningen lokalt.

Vonde sprekker

Med en sånn nyhet følger selvsagt følelsen av sjokk og vantro. Idyllen i vår lille by, som vi elsker å dyrke og snakke fram, slår vonde sprekker. Statistisk sett vet vi at det finnes innbyggere også i våre små lokalsamfunn som har pedofile tilbøyeligheter. Svært sjelden blir vi konfrontert med det på denne måten. Det krever noe av oss.

Hvordan skal vi oppføre oss når ubehaget dukker opp på dørterskelen? Når vi må forholde oss til at voksne midt i blant oss finner nytelse i å se på seksualiserte bilder av barn som det blir begått overgrep mot? Panikk hjelper ikke. Fornektelse ei heller. Vi må holde hodet kaldt. Vi må holde hjertet varmt.

Følg psykologens råd

Vi må verne om de som står uskyldige rundt, og aldri vende dem ryggen. Vi må bruke det som har skjedd som en påminnelse om at det også kan finnes sårbare barn i mange slags situasjoner rundt oss som trenger en hjelpende hånd. Er du oppriktig bekymret for noen? Vis mot. Ta tak i det. Ikke stol på at noen andre våger, hvis du selv er for feig.

Og til alle foreldre. Jeg forstår at det er krevende, men jeg håper så inderlig dere leste psykologspesialistens råd i våre spalter denne uka - og tar mot til dere. Snakk med barna deres. Fortell dem klart og tydelig: «Det er kun du som eier din kropp. Ingen har lov til å gjøre noe med deg som du ikke vil selv. Det er også viktig å fortelle barna at de må si fra til mamma, pappa eller andre voksne dersom de er redde eller opplever noe de ikke liker».

Krevende dager for politiet

Jeg har også lyst til å sende en tanke til ansatte i politiet som jobber med dette. Dere har sikkert særlig krevende dager på jobb nå. Tuse takk for innsatsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken