Hver uke får noen i lokalsamfunnet vårt en beskjed de aller helst skulle vært foruten. En som står dem nær har gått bort. Sjokket kan være stort, savnet enda større. Døden er en del av livet for oss alle, men det er likevel helt umulig å bli vant til den.

Noen ganger kommer døden som en nesten høflig gjest, en som banker lett på døra helt på tampen av et langt liv og tar noen med hjem til seg i ro og mak. Når døden oppfører seg sånn er det lettere å akseptere den. Somme stunder kan det til og med være en lettelse, særlig hvis livet har blitt tungt og den som lever det har blitt trett.

Andre ganger kommer døden snikende. En beskjed om alvorlig sykdom, som kanskje kan eller ikke kan helbredes. Tiden som går. Følelsene som er i kaos. Håpet for kroppens kamp som kanskje svinner. I stedet for å se frem mot nye drømmer, blir mennesket og de som står rundt det, tvunget til å ta farvel. Takk for alt - du får ikke mer nå, forsøk å være takknemlig for alt det gode!

Så har du den dødens ankomst som vi alle kanskje frykter mest? Den som rammer brått og uten noe forvarsel, som ikke engang banker på døra, men bare plutselig står midt i stua di med store slagstøvler på og brøler til deg mens kaffekoppene rister og hjertet ber om nåde. Det krever alt vi har og mer til.

Å rangere sorgen gir ingen mening. Hvordan vi skal makte å overleve når hjertet brister finnes det like mange svar på som det finnes mennesker. Men, én ting har de fleste av oss til felles; Behovet for å ha noen å stå sammen med når sorgen rammer.

Vær modig.

Vær en de som sørger kan stå sammen med.

Vær en venn.

Vær et medmenneske.

Vær modig.