Det forteller Øyvind Solstad, som har hatt ansvar for dette i riksavisa de siste fem årene.

Til NRK sier Solstad at hans erfaring er at mange voksne menn rett og slett «raser» i kommentarfeltene. De styggeste formuleringene faller særlig i saker som omhandler innvandring eller unge kvinner i maktposisjoner. Solstad tror det er flere grunner til dette. For eksempel at man blir eldre, gir mer blaffen og tør mer.

De unge kan best

– Men noen skjønner ikke at de er på en offentlig debattarena og sier ting som er så ille at de blir stengt ute av debatten, sier han. Den tidligere debattmoderatoren har gode poenger når han sier at barn og unge har lært mye i oppveksten om hvordan de skal oppføre seg på nett og i sosiale medier. Nå er det på høy tid å følge opp de voksne.

Alarmerende funn

Oslo-byråd Lan Marie Nguyen Berg har denne uka fortalt at hun ikke tror hun hadde våget å bli heltidspolitiker om hun visste hvor mye hets hun kom til å få i sosiale medier. Hennes hverdag er sterkt preget av trusler og sjikane. En undersøkelse bestilt av Likestillings- og diskrimineringsombudet viser at halvparten av dem som ikke deltar i offentlig debatt velger å la det være på grunn av tonen som brukes. Funnet er alarmerende for et sivilisert samfunn.

De som blir sintest

Kommentarfeltet hos lokalavisa er som regel en mer fredelig affære (dog med hummertyveri-saker som unntak, der innføring av dødsstraff gjerne forfektes med stor selvfølgelighet). Likevel kjenner jeg meg dessverre igjen i beskrivelsen av at de som er sintest når uengihet oppstår, er menn over femti. Som redaktør får jeg mye kritikk, og det skulle bare mangle. De gangene «kritikken» er fordekket som ren ubehøvlet møkkaoppførsel er det uten unntak menn over femti som har stått bak.

Behov for litt intens voksenopplæring

De fleste menn over femti jeg kjenner er heldigvis strålende representanter for menneskeheten. De få som har glemt oppdragelsen sin hjemme har mye å lære av dem. Kanskje noen kan tilby litt voksenopplæring?