Viktig å skille snørr og bart

Artikkelen er over 4 år gammel

Nei, det er ikke en redaktørs oppgave å ta bølgen for styresmaktenes retorikk på kommentarplass.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tirsdag kunne du lese et innlegg om kommunereformen fra politiker Sara Sægrov Ruud som lød tittelen «AAB-redaktør overrasker». Ruud er overrasket over flere ting.

Behørig omtalt historisk avtale

Det første er at intensjonsavtalen signert på Lyngørporten ikke var omtalt på forsiden av lørdagsutgaven. Svaret er enkelt: Avtalen var allerede flere dager gammel da vår papirutgave kom ut, og dessuten behørig omtalt i vår nettutgave. Inni avisen vies kommunereformen en dobbeltside. Intensjonsavtalen omtales på en helside, og på motstående side kommer Ruud selv til orde i duell mot partifelle Stian Lund, som i motsetning til Ruud er svært lunken til regjeringens reform. Uenigheten mellom de to politikerne er godt egnet til å illustrere og belyse kommunereformen for leserne, og har derfor også fått en klar og tydelig forsidehenvisning.

Engasjementet blant ikke-politikere

Ruud tolker min leder som en nedvurdering av lokale politikeres evne og engasjement i arbeidet med intensjonsavtalen. Verken de lokale politikerne eller intensjonsavtale er nevnt med et ord i lederen. Det jeg derimot skriver om er min oppfatning av engasjementet for dette blant folk flest - de samme menneskene som skal delta i folkeavstemning for å si sin mening om saken om kort tid. Responsen fra vanlige lesere på lederen har vært positiv. Flere sier de kjenner seg igjen i beskrivelsen, og at den skapte et godt utgangspunkt for å faktisk komme i gang med diskusjonen om reformen rundt kjøkkenbordet.

Kommentarplass kontra løpende redaksjonell dekning

AAB har forøvrig skrevet et stort antall redaksjonelle artikler om reformen belyst fra en rekke vinkler på vanlig redaksjonell plass, og vil fortsette med det inntil saken er avgjort, og trolig lenge etter det også. Her gjelder det å skille snørr og bart, og ikke minst kommentarplass fra løpende redaksjonell dekning.

Fluffy retorikk fra regjeringen

Jeg angriper lørdag verken intensjonsavtalen eller engasjementet til lokale politikere som har fremforhandlet denne. Det jeg angriper er regjeringens fluffy retorikk samtidig som jeg etterlyser en tydeligere og mer tilgjengelig begrunnelse fra sentrale myndigheter om for hvorfor reformen er nødvendig å gjennomføre. Det burde ikke være det minste overraskende for noen at et slikt utspill kommer fra lederplass i en avis.

Hva kan en redaktør skrive?

En innskriver som ikke ønsket sin misnøye med mine synspunkter på trykk, mente at «Slik skriver ikke en redaktør». Snarere tvert om. Akkurat slik, skriver en redaktør.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken