Som å få et slag i magen

IKKE BESKYTTET AV LOVEN: Voldtektssaken fra Hemsedal viser at rettssikkerheten for norske kvinner i praksis er altfor dårlig, skriver ansvarlig redaktør i AAB.

IKKE BESKYTTET AV LOVEN: Voldtektssaken fra Hemsedal viser at rettssikkerheten for norske kvinner i praksis er altfor dårlig, skriver ansvarlig redaktør i AAB. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Vennligst notér deg dette: Hvis ei jente (eller gutt!) ikke er i stand til å si nei, betyr det i alle fall ikke ja.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Voldtektssaken fra 2014 i Hemsedal vekker sterke reaksjoner i lokalsamfunn over hele landet etter at ny dom falt. Samfunnskritiker Mia Frogner oppsummerer saken svært treffsikkert på sin blogg.

Dette bør du lese

Frogner skriver: «Tre menn doper ned en 18 år gammel jente de møter for første gang med MDMA og kokain, og voldtar henne etter tur.  Det ble tatt bilder.

To av mennene har samboer, er forlovet, har små barn. De drikker tett hele helgen, på guttetur. Tar MDMA, kokain, røyker hasj. Møter attenåringen på en bar, inviterer henne på nach. Drikker, doper. Voldtar. Hele natten. Alle tre. Noen ganger en og en, noen ganger sammen. På to forskjellige steder.

Nå nettopp ble alle tre frikjent for gjengvoldtekt i lagmannsretten, etter å ha først blitt knusende dømt i tingretten – og anket saken.

I dommen står det: Flertallet finner det videre bevist utover enhver rimelig tvil at de tiltalte var klar over at jenta ikke var i stand til å motsette seg de seksuelle handlingene og at de opptrådte forsettlig.

Les dette en gang til. De tre voksne mennene var fullstendig klar over at jenta ikke var bevisst nok til å motsette seg deres handlinger. Det inkluderer sannsynligvis det å si nei».

"Hun var som en melsekk"

Merk deg også dette: Taxisjåføren som kjørte de tre mennene og den unge kvinnen til hytta beskriver at 18-åringen var så ruset at hun så ut som «en melsekk» som gjerningsmennene måtte bære innendørs.

Dømt av sine egne

Likevel mener tre legdommere, en mann og to kvinner av folket, at gjerningsmennene ikke kunne dømmes for voldtekt - stikk i strid med vurderingene til både juridiske eksperter og helsefaglig personell. Dette er så til de grader rystende at det vanskelig å finne ord. Nordmenn over hele landet reagerer med avsky på avgjørelsen. Jeg kjenner det selv. Saken er så utrolig og utenkelig at den sitter som et slag i magen.

En svært enkel huskeregel

For det er enkelt. Svært enkelt. Hvis ei jente (eller gutt!) ikke er i stand til å si nei, betyr det i alle fall ikke ja.

Video som bør bli pensum

Fortsatt usikker på hva  «samtykke» egentlig betyr?  Se videoen «Tea and consent» på You Tube.  Klarere kan det ikke sies. La det bli pensum. For alle. Uansett alder. Og kjønn. Og nasjonalitet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken