Gutta som faller utenfor

PREGER DET LOKALE NARKOMILJØET: Politiet fastslår at gutter og unge menn på mange måter preger det lokale narkomiljøet i Risør og Gjerstad.

PREGER DET LOKALE NARKOMILJØET: Politiet fastslår at gutter og unge menn på mange måter preger det lokale narkomiljøet i Risør og Gjerstad. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

For de er som regel det. Gutter.

DEL

MENINGERUnge gutter som av ulike grunner dropper ut av skolen allerede på videregående, eller kanskje klarer å fullføre, men som ikke søker seg til høyere utdanning – og helst vil begynne å jobbe i stedet.

Arbeidsmarkedet er lite. Det er få jobber og mange om beinet. Når stillinger som ikke krever spesialisert fagutdanning lyses ut er søkerlistene lengre enn til noen toppsjefjobb i både offentlig og privat sektor.

Når du ikke har noe å gjøre, er veien til sosiale problemer mye kortere enn ellers. Tall fra statistisk sentralbyrå viser at faren for å pådra seg rusproblemer er mye større hvis du står utenfor arbeidslivet.Politiet forteller til AAB at de er særlig bekymret for denne gruppen i Risør og Gjerstad. Dette er gutta som faller utenfor.

LES OGSÅ: - De selges ikke i løsvekt på apoteket, for å si det sånn

Lokale mørketall

I begge kommuner er alvorlig rusmisbruk et stort problem i enkelte miljøer. Politiet mener størrelsen på miljøene har vært stabil over noen år, selv om de innser at det selvsagt finnes mørketall.

Hasj, amfetamin og reseptbelagte medikamenter (særlig amfetaminholdige ADHD-medisiner) er det som omsettes oftest og i størst mengder på det illegale markedet helt øst i fylket. Politiet gjør det de kan for å holde kontroll.

LES OGSÅ: Politiet ransaket leilighet i Risør

Toppen av isfjellet?

Med det vi ellers vet om politiets ressurser i landsdelen i dag er det grunn til å spørre seg om de har mannskapet som trengs for å løse disse problemene, eller om beslagene de gjør bare er toppen av isfjellet.

Og én ting er politiets oppgaver, men hvordan skal samfunnet håndtere de andre utfordringene rusmisbruket skaper?

LES OGSÅ: Her klatret den rusede rømlingen inn mens ekteparet lå og sov

Problemet fortjener mer oppmerksomhet

Når et menneske forsvinner i rus, blir hele familier rammet. Rundt står et støtteapparat med få midler og altfor mye å gjøre. Dette er utfordringer småsamfunnet gjør klokt i å engasjere seg mer i enn vi gjør i dag.

Artikkeltags