Gå til sidens hovedinnhold

Risør vil huske navnet Sakinah. Vil Norge også det? Vil du?

Artikkelen er over 4 år gammel

Historien om Sakinah (35). En historie om fortvilelse. Og håp.

FRA REDAKTØREN Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lørdag valgte vi å dedikere hele forsiden av papirutgaven vår til én sak, nemlig historien om Sakinah fra Afghanistan og barna hennes som er født i Iran, skrevet av journalist Hans Petter Bjerva. Nå bor familien på Moen, og venter på å bli sendt ut av landet. Tilbake «dit de kom fra». Hva betyr det egentlig? For dem?

Sakinah er en av mange. Hennes historie er dramatisk, men den er langt fra unik. I Norge 2017 bor det flyktninger med dramatiske historier spredt over hele landet, i bygder og grender, i byer og tettsteder. Noen få får lov til å bli, mange blir sendt tilbake dit de flyktet fra. Men, hvordan skal det avgjøres hvem som får bli? Og er vi sikre på at lover og regler håndheves slik de skal?

Sakinah og hennes barn har gjort inntrykk på sterke krefter i lokalsamfunnet i Risør. En støttegruppe har samlet inn penger. De vil dra dem som har fattet vedtaket om å sende Sakinah ut for retten. De vil ta opp kampen mot UDI, mot «stormakta», rett og slett fordi de mener det er blitt begått en juridisk feil som kan få fatale konsekvenser. De mener at Norge bryter både norske og internasjonale lover når de fastslår at Sakinah ikke har rett til beskyttelse.

Les også

Nå går de til sak mot staten

 

Støttegruppa ønsker å gjøre Sakinah til et eksempel. Et eksempel på det de mener er umenneskelig og ulovlig praksis fra norske myndigheter, et eksempel på at menneskerettighetene brytes i norsk asylpraksis. Hvordan vil det ende?

Sakinah kunne fort ha forsvunnet i glemselen, forsvunnet med sin dramatiske historie som en blant de mange. I Risør vil hun nå bli husket til evig tid. Ikke som asylsøker. Men, som medmenneske, som mor og en verdensborger innbyggere i Risør følte de ikke hadde annet valg enn å stå opp for.

Du kan lese historien om Sakinah, og historien om nordmennene som bestemte seg for å ta opp kampen med den store asylkjempen her (AAB+):

 

Les også

Vil heller dø enn å dra tilbake

Risør vil huske navnet Sakinah. Vil Norge også det? Vil du?

Kommentarer til denne saken