Gå til sidens hovedinnhold

Riktig å fjerne støtten til Islamsk Råd Norge

Artikkelen er over 4 år gammel

Organisasjonen har forspilt sin rolle som brobygger til storsamfunnet. Da kan den heller ikke få støtte for jobben.

FRA REDAKTØREN Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mandag ble det klart at regjeringen Solberg fjerner statlig støtte til Islamsk Råd Norge (IRN). Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener det ikke er riktig å opprettholde støtten til organisasjonen fordi tilliten til dem som brobyggerorganisasjon ikke lenger er tilstede.

Det er stort behov for samarbeid og styrking av dialogen mellom de ulike muslimske miljøene i Norge. Regjeringen ønsker nå å heller gi de 650 000 kronene som i denne omgang var tiltenkt Islamsk Råd, til andre dialogprosjekter og organisasjoner. IRN har ifølge VG fått 1,3 millioner kroner i årlig statstøtte.

Begeret som rant over

IRN har det siste året vært i hardt vær flere ganger. Ugyldig oppsigelse av generalsekretæren, underslag og styretrøbbel er blant temaene som har ført til både indre uro og negativ medieoppmerksomhet. Da rådet valgte å ansette ny, nikabkledd administraonsakonsulent rant begeret med rette over for mange.

Konsulenten, som altså bærer et plagg som dekker hele ansiktet, skulle i sin stlling drive kommunikasjonsarbeid for IRN og være en brobygger til storsamfunnet. I forkant av ansettelsen hadde Leyla Hasic (32) også markert seg som aktiv forsvarer av nikab i det offentlige ordskiftet. IRN uttalte om ansettelsen at «Hva et menneske har i hodet er viktigere enn hva de har på hodet».

I strid med demokratiske verdier

Sitatet er retorisk godt, men det hjelper lite. Nikab er, helt i motsetning til den langt mer moderate hijaben, et ekstremt plagg. Selv om jeg rent praktisk mener det er overflødig å forby nikaben ved lov, er det liten tvil om at det å ikke vise ansikt i det hele tatt i offentligheten er i sterk strid med åpne, moderne, demokratisk verdier.

Representerer ikke den jevne muslim

At IRN, som skal være et felles talerør for det muslimske miljøet, forfekter et slikt syn, bekrefter en gang for alle at rådet for lengst har forlatt sin rolle som en aktør som egner seg til å representere det brede lag av norske muslimer. Da kan det selvsagt heller ikke få statsstøtte for jobben.

Kommentarer til denne saken