Husk lommetørkle når du skal se dette

MYE VAKKER MUSIKK: For den lettrørte kan det bli krevende å gå på musikaljubileum på Risørhuset i helgen. Men, du HAR tenkt til å gå, ikke sant?

MYE VAKKER MUSIKK: For den lettrørte kan det bli krevende å gå på musikaljubileum på Risørhuset i helgen. Men, du HAR tenkt til å gå, ikke sant? Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Musikal er nemlig ikke for pyser.

DEL

LederÅret er 1987. Libanons statsminister Rashid Karami, blir drept i et bombeattentat. Det er kommunevalg i Norge, og krakk på Oslo Børs. USA anklager Kongsberg Våpenfabrikk for å ha solgt avanserte dataprogrammer som gjør ubåter med stillegående til Sovetunionen, og 400 mennesker blir drept i sammenstøt mellom saudiarbiske sikkerhetsstyrker og iranske pilgrimmer i Mekka. Samtidig, på en langt mer fredelig plett av kloden: Risør musikkteater ser dagens lys etter et mystisk møte på Promenaden der nå avdøde Odd Andreassen er helt sentral.

Er det ikke merkelig å nevne denne hendelsen i forlengelsen av all elendigheten som ellers er ramset opp i første avsnitt? På ingen måte, mener jeg! Jeg vil faktisk gå så langt som å si at det er på sin plass! Til alt overmål tror jeg selveste Winston Churchill ville vært enig med meg. Da han under andre verdenskrig ble bedt om å kutte i støtten til kunst og kultur svarte han: «Then what are we fighthing for»? Altså, hva er det da vi kjemper for?

Vi som er født og oppvokst i Norge etter krigen er udiskutabelt de heldigste menneskene som noen gang har levd, noe sted. Mens andre fortsatt kjemper for fred og mot nød, har de fleste nordmenn hatt muligheten til å fokusere på det som hører hjemme helt øverst i behovspyramiden. For eksempel musikkteater. Eller, fotoklubb. 4H. Fotball. Korps. Seiling. Jakt. Menighetsarbeid. Løping. Veldedighetsarbeid. Alle disse tingene setter sitt klare preg på Risør og Gjerstad i dag. Noen får endel offentlig støtte, andre klarer seg utelukkende på frivillig innsats. Alle trenger tommelen opp i blant.

Førstkommende helg er det altså tretti år siden Risør Musikkteater så dagens lys, og det skal feires med en skikkelig jubileumsforestilling. Vis din støtte - still opp! Jeg var innom øvelsene i helgen, og kan avsløre at det ligger an til en skikkelig «hitparade» og et gledelig gjensyn med kjente fjes.

  • P.S 1: Det er kun satt opp tre forestillinger, så sørg for å sikre deg plass.
  • P.S 2: Husk lommetørkle! Musikal er som kjent ikke for pyser.

Artikkeltags