Stå fram, allmennhet

MÅ I RETTEN: Gårdeier Cathrine Høst blir saksøkt av Risør kommune på vegne av allmennheten. Men, hvem er egentlig det, og hvorfor står de ikke frem som part i saken selv, spør redaktør Linda Helgesen Aslaksen i denne kommentaren.

MÅ I RETTEN: Gårdeier Cathrine Høst blir saksøkt av Risør kommune på vegne av allmennheten. Men, hvem er egentlig det, og hvorfor står de ikke frem som part i saken selv, spør redaktør Linda Helgesen Aslaksen i denne kommentaren. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Tør Cathrine Høst møte allmennheten alene, må allmennheten tørre å møte henne sammen.

DEL

FRA REDAKTØRENReaksjonene på nyheten om at Risør kommune saksøker gårdeier Cathrine Høst «på vegne av allmennheten» er sterke. En (litt) spøkefull leser var blant dem som kommenterte saken til AAB i helgen: «Jeg tenkte å ringe sentralbordet i Risør kommune mandag og be dem presisere at jeg ikke er en del av allmennheten i denne saken, så hvis de for ordens skyld kan endre formuleringen til allmennheten minus mitt navn?»

LES OGSÅ: Politiker reagerer sterkt på rådmannens avgjørelse om å saksøke

Hvordan endte vi her?

Spørsmålet mange stiller seg er hvorfor vi skal bruke flere hundre tusen av fellesskapets penger på å få åpnet en gangvei der det finnes alternativer som ser ut til å fungere rent praktisk, og der eieren ber om noe de fleste andre innbyggere både ønsker seg og forventer på sin egen tomt i 2017 – nemlig privatliv. Likevel må det være hevet over enhver tvil: Konfliktnivået i denne saken har vært skyhøyt. Hvordan ble det egentlig sånn? Og finnes det noen vei tilbake?

Ingen ville ta saken

Lokalpolitikere fra Søndeled har i bystyresalen i Risør Rådhus gjort det klinkende klart at dette er en sak som virkelig opptar folk på Søndeled, og at kommunen må ta ansvar. Det sørget også et flertall i bystyret for, da de la 300 000 kroner på bordet for å få saken juridisk avklart. Ikke alle er enige i at rådmannen har fått faktisk tillatelse til å dra saken for retten, mens rådmann Trond Aslaksen selv mener det var eneste farbare vei for å få saken avklart. Det fantes nemlig ingen på Søndeled som var villig til å ta saken for retten selv.

MÅ STÅ OPP FOR SEG SELV: Cathrine Høst.

MÅ STÅ OPP FOR SEG SELV: Cathrine Høst. Foto:

Fra egg i postkassa til blomster på tunet

Om søksmålet uttalte Høst nettopp dette: – Etter at jeg fortalte om min opplevelse av situasjonen i AAB endret mye seg. Jeg fikk blomster levert på tunet, og naboer kom opp med en klem og sa: «Jeg ante ikke at det var sånn det var. Vi har fått svært mye støtte fra folk både på Søndeled og i Risør.

Hvem er "allmennheten"? Stå fram!

Da synes jeg det er høyst betimelig å stille spørsmålet: Hvis ikke rådmannen engang klarer å finne en reell og navngitt motpart til Cathrine Høst, hvordan kan saken da være så viktig for allmennheten? Kan det hende at opinionen har snudd, og at de aller fleste synes det er er helt greit å bruke stien som går rundt i stedet for veien tvers over tunet, når det har gått litt tid?

Eller sitter det en stum, og for oss ukjent, allmennhet på Søndeled som trenger kommunens hjelpende hånd for å kjempe sin sak? Jeg vil i så fall oppfordre dere til å stå frem. Tør Cathrine Høst møte allmennheten alene, må allmennheten tørre å møte henne sammen.

GREIT Å GÅ RUNDT? I dag er denne porten stengt. Er behovet for å få den åpnet fortsatt tilstede hos det store flertallet på Søndeled? Hvorfor står de ikke frem? spør Linda Helgesen Aslaksen i AAB.

GREIT Å GÅ RUNDT? I dag er denne porten stengt. Er behovet for å få den åpnet fortsatt tilstede hos det store flertallet på Søndeled? Hvorfor står de ikke frem? spør Linda Helgesen Aslaksen i AAB. Foto:

Artikkeltags