Politisk oppvåkning etterlyses: Det er ikke bare til jul vanskeligstilte trenger hjelp

OSLO 20071201: En mann legger på noen kroner i julegryta til Frelsesarmeen på Julemarkedet utenfor Rådhuset i Oslo. Denne helgen setter Frelsesarmeen ut over hundre julegryter rundt omkring i landet.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

OSLO 20071201: En mann legger på noen kroner i julegryta til Frelsesarmeen på Julemarkedet utenfor Rådhuset i Oslo. Denne helgen setter Frelsesarmeen ut over hundre julegryter rundt omkring i landet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Oddvar Mykland med oppfordring til partiene når partiprogrammene nå skal skrives.

DEL

MeningerFor en del år tilbake, like før julestria, skrev jeg en kommentarartikkel med tittelen: «Husk mannen med gryta». Artikkelen var en oppfordring til folket om å gi Frelsesarmeen litt ekstra å rutte med i sitt hjelpearbeid med tanke på de som faller utenfor. Om det var artikkelen eller andre forhold som gjorde det skal være usagt, men det året klinget det av mynter og knitret av sedler i større grad enn tidligere.

Trenger politisk årevåkenhet

Hvorfor komme trekkende med dette nå; det der jo lenge til jul? Det er riktig, men de i vårt lokalsamfunn som trenger en hjelpende hånd, er ofte i den vanskelige situasjonen også utenom den så feilaktig benevnte «søte juletid». Og i tillegg er vi nå inne i valgåret; det vil si det er temmelig nøyaktig et år til valget. Når de politiske partiene nå er, eller skal i gang med programarbeidet, kan det være nyttig å minne om at velgerne de sikter seg inn mot ikke bare består av de såkalte lilla velgerne, de i den gyldne middelklassen, men i høy grad også de som faller utenfor. Også de har krav på politikernes årvåkenhet. Ja, kanskje politikernes årvåkenhet denne gangen bør rettes nettopp mot denne gruppen.

De fleste kjenner Gyda i Frelsesarmeen. For noen år siden orienterte hun på et møte i bystyret om arbeidet de utfører og like mye om situasjonen mange, både enkeltmennesker og familier, befinner seg i. Det var et rystende bilde hun tegnet og politikerne var tydelig merket av orienteringen. Stillheten var påtakelig, og en gang har politikerne bevilget 50000 kroner til Frelsesarmeens arbeid lokalt.

Risørs utfordring

Nå trekkes ikke dette frem for å oppfordre politikerne til å bevilge nok et «engangsbeløp», men mer for å oppfordre til at man sterkere enn tidligere vil legge vekt på det som med et særdeles dårlig ord kalles fattigdomsproblematikken. Ikke se på det som problematikk, men en viktig politisk utfordring i et hvert lokalsamfunn. Og alle parametre viser at Risør har en større utfordring enn vi liker å være bekjent av.

Dersom man tar for seg tidligere partiprogrammer for de forskjellige partiene, er det lite å hente i forbindelse med den utfordringen jeg tar opp. Kan det være at det er fordi man mener det er «få» det gjelder, og at det derfor har mindre politisk betydning?

Torbjørn Jagland uttalte en gang, som statsminister, at Arbeiderpartiet skal kjennetegnes på hva man gjør for de svakeste gruppene i samfunnet. Ingenting er lettere å være enig i enn akkurat det

Artikkeltags