Frustrasjonen har rammet Høyre

- Nå er det for så vidt ganske uinteressant hva Strat ville ha gjort i en liknende situasjon. Ja, det er faktisk revnende likegyldig hva han ville ha gjort, skriver Oddvar Mykland i dette leserinnlegget.

- Nå er det for så vidt ganske uinteressant hva Strat ville ha gjort i en liknende situasjon. Ja, det er faktisk revnende likegyldig hva han ville ha gjort, skriver Oddvar Mykland i dette leserinnlegget. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Høyre har konkludert: Risør har en rådmann som har gjort en dårlig jobb. Sagt på en enklere måte: Han er udugelig og fortjener bystyrets mistillit. Mener altså Høyre. Partiets gruppeleder skriver følgende: «Høyre har ikke tillit til rådmannen, og da er det naturlig at han takker nei til å forlenge åremålet». Nå er det bare sånn da at Risør bystyre består av noe mer enn representantene fra partiet Høyre, og etter det jeg har oppfattet er det for øyeblikket ikke flertall for å stemple ordet udugelig i pannen på en person som siden 2015 har vært kommunens administrative leder, og gjennom årlig oppdatering av lederavtale/medarbeidersamtale har hatt politikernes tillit. Og det også fra Høyres representanter.

Rådmannen er selvfølgelig ikke ufeilbarlig. Heldigvis. Og han har da også beklaget når det er påpekt feil, noe som er en avgjort styrke for enhver leder. I Kai Magne Strats øyne er dette ikke godt nok. Han uttaler til iRisør at med så mye mistillit ville han ha gått av». Nå er det for så vidt ganske uinteressant hva Strat ville ha gjort i en liknende situasjon. Ja, det er faktisk revnende likegyldig hva han ville ha gjort.

Som Høyres gruppeleder avslører han i tirsdagens intervju med iRisør hvor lite kunnskap han har om hvordan man i det offentlige håndterer/bør håndtere saker som den aktuelle. Han skriver at hans parti har forsøkt å finne løsninger, men dessverre ønsket ikke ordføreren å være med på det. «Det handlet om å lukke formannskapsmøte og også om å utsette saken. Nå blir det i stedet oppvask i det offentlige selv om det ikke er noe vi ønsker».

Dette viser at Strat ikke har forstått at i det offentlige skal/bør saker som dette behandles i full åpenhet. Det er ikke som i private selskaper der styret i lukkede rom bestemmer seg for å kaste administrerende direktør på dagen og sender vedkommende ut av døra; ofte med et sekssifret beløp som takk for dårlig utført jobb. Det er mulig at Høyre så for seg en sik ordning, ikke vet jeg, men godt er det at vi har en ordfører som setter foten ned for de «lukkede roms» politikk.

Fortsetter nedsnakking

Når jeg leser de konkrete sakene Høyres gruppeleder gir som bakgrunn for mistilliten, føler jeg meg hensatt til valgkampen. Jeg skrev den gangen en artikkel der jeg omtalte Høyres gjentagne nedsnakking av Risør. Flere av de sakene Strat nå tar opp er de samme som han kritiserte Arbeiderpartiet for under valgkampen. Nå er den over, og, muligens som en følge av politisk frustrasjon klistrer han nå sakene til rådmannen i et forsøk på å underbygge påstanden om hans udugelighet. Nedsnakkingen av Risør fortsetter med andre ord.

Nå er det slik at rådmannens jobb er å søke gjennomført de flertallsvedtak bystyret fatter, og det er også på mange måter en ordførers jobb å påse at dette skjer. Mener da Strat at heller ikke ordføreren har gjort sin jobb? Og i så tilfelle har kanskje ikke han heller Høyres tillit?

De ansattes tillit

Vi har kunnet lese at mens altså rådmannen ikke har Høyres tillit, har han på dem annen side unison støtte fra de ansatte. Akkurat den siden av saken, har hittil ikke vært av interesse for Høyre. Nå er det da heller ikke helt vanlig at Høyre er spesielt opptatt av fotfolkets oppfatninger av saker og ting, men som bystyre bør vi og skal vi være det. Vi er ikke bare rådmannens arbeidsgiver, men faktisk arbeidsgiver for samtlige ansatte. Som ansvarlige arbeidsgivere skal vi alltid lytte til de ansatte, og når rådmannen får ros for sin lederstil og måte å samarbeide på, er det vår plikt å lytte. Kanskje lytte i større grad til de ansatte enn til Høyres gruppeleder.

Etter torsdagens bystyremøte står vi muligens overfor en situasjon der rådmannen blir tilbudt en treårig forlengelse av åremålet med knappest mulig flertall. Han vil da ha en unison støtte fra kommunens ansatte og et knepent politisk flertall i ryggen. Valget blir hans, og uansett hva han velger, vil det stå respekt av det valget han tar. Mitt ønske er at Trond Aslaksen ser på Høyres utspill som et uttrykk for politisk frustrasjon, og at det med bakgrunn i den støtten han har, ikke minst fra de ansatte, gjør det mulig å gå videre.

Oddvar Mykland

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken