Har omsider fått innlagt drikkevann

BASSENGLYKKE: Espen (37) og Sandra Bagge-Carlsen (i forgrunnen på bildet) med barna Vilde (4), Ebba (2) og Klara (1), nyter sommeren på Gjernes sammen med Stein Arnfinn Carlsen (66) og Grethe Lise Jacobsen (65).Foto: Cathrine Gram

BASSENGLYKKE: Espen (37) og Sandra Bagge-Carlsen (i forgrunnen på bildet) med barna Vilde (4), Ebba (2) og Klara (1), nyter sommeren på Gjernes sammen med Stein Arnfinn Carlsen (66) og Grethe Lise Jacobsen (65).Foto: Cathrine Gram

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det er nå lagt 1,1 mil med ny kommunalvannledning. De første som har koblet seg på er Søndre Gjernes, til stor glede for hytteeierne.

DEL

– Det er vidunderlig å kunne skylle grønnsakene under springen og bare kunne tappe seg et glass vann når man er tørst, jubler hytteeier Grethe Lise Jacobsen.

Etter en årelang prosess er nemlig den nye ledningen som skal forsyne gjernesområdet med kommunalt drikkevann tilkoblingsklar. Og hyttefeltet på Søndre Gjernes er de første som er i gang med å koble seg på vannledningsnettet.

Roser vannkomiteen

– Hytten er bygget i 1969, og vi kjøpte den høsten 2010. Frem til i vår har vi bare hatt sommervann i veggen fra Leivann like her borte. Det har ikke vært drikkevann, så det har vi måttet hente i kranen på bensinstasjonen eller butikken, sier Stein Arnfinn Carlsen.

Sammen med familien har han slått seg ned på terrassen og der barnebarna Vilde og Ebba leker i plaskebassenget.

Som hjemme, bare bedre

– Vi har hatt et veldig flott Vel og en arbeidsgruppe som har holdt tak i den lange prosessen med å få vannet i springen slik det er i dag. Og vi er skikkelig godt fornøyd med dem som har jobbet her, de gjorde en rask og god jobb og ikke minst veldig pent arbeid, skryter familien.

I tillegg til vann har de også fått avløp. Kommunen startet i utgangspunktet planlegging av trase for avløp også til Gjernes, men dette ble nedprioritert, til fordel for vann. Avløpsledning er altså bare delvis lagt til gjernesområdet i kommunens regi.

– Når vi nå også har avløp er det nesten som å være hjemme, bare enda bedre, ler de.

Private avløpstjenester

Bjørn Thorvaldsen, i Søndre Gjernes vann og avløp, er også godt fornøyd med at vannet endelig er tilkoblingsklart.

– For oss har dette vært en veldig lang prosess, men vi er per i dag svært fornøyde med resultatet, sier Thorvaldsen.

Han forklarer at flere i hyttefeltet har inngått avtaler med private avløpstjenester, da kommunen kom fram til at de kun delvis ville være med på å tilby dette til gjernesområdet.

Frykter underdimensjonering

– Vi betaler en betydelig annleggsavgift på 35 000 kroner, og setter vår lit til at kommunen sørger for tilstrekkelig trykk, også når flere hyttefelt kobler seg på, sier Bjørn Thorvaldsen i Søndre Gjernes vann og avløp.

Thorvaldsen har vært sentral i prosessen med å skaffe vann og avløp til Gjernes helt fra starten. Han beskriver prosessen som veldig lang, men foreløpig vellykket.

– Kommunen satt en frist for å få ferdig prosjektet til 1. mai, og det har de overholdt. Fra vår side har kommunen og ØPD Subsea, som har stått for utførelsen, gjort en god jobb, sier Thorvaldsen.

Tidligere leide en del av hyttene på Søndre Gjernes tilgang til ferskvann, men Thorvaldsen beskriver kvaliteten på dette som veldig dårlig. Nå er 1,1 mil med vannledning lagt ut, hvorav ni kilometer er sjøledning. Dette byr imidlertid på bekymringer for vanntrykket.

– Vi har vært i kontakt med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, samt et par bedrifter, angående vannettet som nå står klart. Fra alle hold er det blitt uttrykt bekymring for at denne er underdimensjonert, sier Thorvaldsen.

I dag er trykket godt, men det er kun deler av Søndre Gjernes som til nå har koblet seg på.

– Det vi frykter er at når flere hyttefelt kobler seg på, vil trykket bli for dårlig i noen områder. Kommunen svarer at de har brukt et profesjonelt konsulentfirma, og så vidt jeg vet har de reserver det er mulig å bruke om nødvendig, sier Thorvaldsen.

Han påpeker imidlertid at det stilles helt egne krav til en såpass lang vannledning, som videre går inn i et spredenett for et stort område.

– Det er noe helt annet enn å forsyne Risør sentrum med vann, sier Thorvaldsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken